Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Goedkopere tarwe en suiker gaat op en neer

1 Maart 2024 - Redactie Foodbusiness

De tarweprijzen zijn de afgelopen week door het niveau van €200 per ton gezakt. De boterprijs vlakt af na een wilde opleving en de hoge suikerprijzen gaan deze week op en neer. In deze analyse gaan we de bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De naald blijft hangen op de tarwemarkt, met prijzen onder €200 per ton. Ruim aanbod van scherp geprijsde tarwe uit Rusland blijft de markt domineren. Deze week daalde de Ikar Zwarte Zee tarwe (de notering voor Russische tarwe) met $4 naar $215 per ton. De EU heeft dit seizoen tot 22 februari 20,5 miljoen ton tarwe geëxporteerd tegen 21,1 miljoen ton vorig jaar deze periode. De belangrijkste bestemmingen zijn Marokko met 3 miljoen ton, Nigeria goed voor 1,9 miljoen ton en Algerije eveneens 1,9 miljoen ton. De eindvoorraad tarwe in Frankrijk wordt geraamd op circa 3,5 miljoen ton. Komt deze voorspelling uit dan zou dat de grootste eindvoorraad in Frankrijk zijn sinds 2008/09. De verwachting van verschillende experts is dat de Europese tarwemarkt voorlopig een kopersmarkt blijft. Pas als het groeiseizoen goed opgang komt en het weer meer vat op de markt zit er verandering aan te komen.

Boter vlakt af na opleving
Boter is in de afgelopen week fors duurder geworden, waarbij de noteringen zijn opgeklommen tot krap €6.000 per ton. Ook room en AMF gingen (deels) mee omhoog. Een eenduidige reden voor de opleving is er niet. Het lijkt een combinatie van factoren. Zo vallen Pasen en de ramadan vroeg dit jaar en dat genereert extra (export)vraag. Mogelijk hebben afnemers te lang gewacht met indekken van volumes. Vermoedelijk wordt het spel ook handig gespeeld door handelaren, die vaak garen spinnen bij volatiele markten.

Daarnaast liggen de melkaanvoercijfers in veel Europese landen onder het niveau van vorig jaar. Dit drukt ook de boterproductie. Daarbij koerst Nieuw-Zeeland op het winterseizoen af, wat een fors lagere productie met zich meebrengt, hoewel dit een ingecalculeerd effect is. Daartegenover staat dat de melkaanvoer in Noordwest-Europa seizoensmatig gaat toenemen en daarmee ook de boterproductie. Temeer omdat dit samen met magere melkpoeder op dit moment de beste valorisatie geeft van melk. Al met al is het lastig aan te geven of de boterprijs de koerswinst kan vasthouden, of dat de prijs in de komende weken onder druk komt te staan. Op dit moment maakt de markt een afvlakkende beweging. 

Suikernotering jojoot op en neer
Suiker wisselt winsten met verliezen constant af op de termijnmarkt in Londen en New York. Brazilië blijft met de bovengemiddelde suikerexport en de productieverwachtingen van aankomend seizoen (2024/25) de suikermarkt onder druk zetten. Mede daardoor zakte het witte suikercontract op de termijnmarkt in Londen vorige week tot $612 per ton, het laagste punt sinds begin januari dit jaar. Afgelopen maandag (26 februari) klom de suikernotering weer op, maar op het moment van schrijven (29 februari) staat de notering weer op $617 per ton. 

Aan de andere kant zijn er de mondiale productietekorten die de markt blijven domineren. Brazilië maakt heel wat goed met de klinkende exportcijfers, maar de grondstof moet elders in de wereld wel aangevoerd worden om aan de vraag te voldoen. Dat is een hele uitdaging en die gedachte stuwt de markt juist weer omhoog. Ook Europa moet suiker importeren om aan de vraag te voldoen. De Europese productie is deze maand zo goed als overal ten einde gekomen en verschillende suikerproducenten meldden dat de productieperiode op sommige momenten een aardige kluif was door de kwaliteit van sommige suikerbieten. Ook het suikergehalte viel doorgaans tegen, wat resulteert in een lagere suikerproductie dan eerder werd verwacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden