Shutterstock

Analyse grondstoffen

Rem op stijgende cacaoprijs is ver te zoeken

28 Februari 2024 - Jesse Torringa

De cacaoprijzen blijven ongemoeid verder stijgen door de zorgen over lage productie in West-Afrika. De oogsten vallen dusdanig tegen dat er mogelijk niet aan de vaste afspraken voldaan kan worden. Nieuwe oogstramingen in Ghana laten zien dat de productie ten opzichte van drie seizoenen geleden gehalveerd is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rally van cacao blijft maar doorzetten en van een vertraging is absoluut geen sprake. Alleen al afgelopen maandag (26 februari) steeg de termijnmarkt ICE in Londen en New York met ruim 4%. Andere dagen noteerden ook een plus.

De cacaoprijzen zijn enorm gestegen vanwege verschillende ziekten en op dit moment droogte die plantages in West-Afrika schaden. Het cacaocontract in Londen staat momenteel op omgerekend $7.390 per ton en het contract in New York op $6.755 per ton. Elke dag worden nieuwe prijsrecords gevestigd.

De zorgen over de beschikbaarheid van cacao blijven in grote mate toenemen. Volgens verschillende analisten zal de export verder afnemen. Ook recente exportcijfers van Ivoorkust, Ghana en andere West-Afrikaanse landen wijzen daarop. De export van Ivoorkust loopt bijvoorbeeld al met een derde achter op afgelopen seizoen. Ook de kleinere 'middenoogst' zoals dat genoemd wordt in Ghana, wordt lager ingeschat, waardoor serieus rekening moet worden gehouden dat er niet aan alle verkoopcontracten voldaan kan worden.

Ghanese oogst gehalveerd
Nieuwe oogstramingen in Ghana stuwen de al recordhoge cacaoprijs de afgelopen dagen verder omhoog. Cocobod, de Ghanese overheidsorganisatie die de cacaomarkt reguleert en de verkoop doet, geeft in een nieuwe raming aan dat de cacaobonenproductie van het land bijna 40% lager ligt dan de doelstelling van 820.000 ton. Dat betekent dat de productie onder nabij de 500.000 ton cacaobonen ligt. Ter vergelijking: drie seizoenen geleden piekte de productie nog op 1,05 miljoen ton cacaobonen.

Met deze opbrengst komt Ecuador met de cacaobonenproductie aardig dicht in de buurt om Ghana af te wisselen als tweede grootste cacaobonenproducent ter wereld. Volgens de International Cocao Organisation (ICCO) is dat te danken aan de gestage groei in de cacaoproductie van Ecuador. De productie is toegenomen door strategische investeringen en verbeterde landbouwtechnieken en de sector wordt door verschillende initiatieven van bedrijven en de overheid gesteund. Het afgelopen seizoen produceerde het Zuid-Amerikaanse land 440.000 ton. De opbrengst in het huidige seizoen wordt opnieuw hoger verwacht. Een ander voordeel bij cacao uit Ecuador zijn de rechtvaardigere handelsprincipes en het 'eerlijker' geproduceerde product in vergelijk met Ghana. Dat heeft zo zijn weerklank bij de verwerkende sector en de consument.

Ontbossingswet volgende tik
De vooruitzichten voor het volgende seizoen in de producerende landen in West-Afrika zijn ook niet veelbelovend. De virusziekte die bomen aantast blijft rondgaan en plantages aantasten, terwijl ook het verdienmodel van cacaoboeren onder druk blijft staan. Het gros van de cacaobonenverkoop is al een jaar van tevoren vastgelegd, toen de verkoopprijzen een stuk lager lagen. Daarnaast is er een ander probleem dat de bonenproductie verder kan laten afnemen: nieuwe EU-wet- en regelgeving omtrent ontbossing. In het kort betekent dat voor de cacaosector dat cacaobonen die niet vrij zijn van ontbossing, niet naar de EU-markt geëxporteerd mogen worden. Dit geldt voor gebieden die na 2020 ontbost zijn of in de toekomst ontbost worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden