Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs zonnebloemolie iets hoger in moeilijke markt

19 Februari 2024 - Klaas van der Horst

De prijs van zonnebloemolie is de laatste weken licht aangetrokken, door onder meer extra vraag vanuit Turkije.  Al is het product dit jaar tot nog toe lager geprijsd dan vorig jaar en zeker veel lager dan in 2022 (na februari '22 weliswaar).

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod van zonnebloemolie uit de twee grootste productielanden - Oekraïne en Rusland - is groot door een goede oogst in 2023 en nog aanwezige voorraden uit 2022.  De vijandelijkheden in de Rode Zee zetten daarbij extra druk op de prijzen, met name omdat India, een van de grootste importeurs ter wereld, minder goed kon worden bereikt vanuit het Zwarte Zee gebied. De laatste twee weken lijkt de prijs dus weer iets op te veren.

{{dataviewSnapshot(46_1708342122)}}

Toch blijft de markt lastig, zo geven diverse bronnen aan. Directeur Michail Maltsov van de Russische olie- en vettenunie klaagt dat Oekraïne met behulp van dumpingprijzen Rusland van de Turkse markt duwt, terwijl China amper meer importeert omdat het nog grote voorraden heeft zitten. Zowel Rusland als Oekraïne hebben daarnaast last van de problemen in de Rode Zee. Daardoor koopt India (met China de grootste importeur van zonnebloemolie/eetbare olie) ook bijna geen product meer uit het Zwarte Zeegebied. India koopt nu zonnebloemolie uit Argentinië.

olfe
De prijzen van eetbare olies volgens de laatste gegevens van de Europese Commissie.

Door al deze problemen is zonnebloemolie voor Europa momenteel niet al te duur, terwijl palmolie daar bijvoorbeeld wel tegen veel hogere transportkosten op de markt komt.
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden