Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Bakkerijgrondstoffen: soms hoger, maar vaker lager

16 Februari 2024 - Redactie Foodbusiness

De stijgende boterprijs gaat deze week op herhaling. Op de tarwemarkt blijft het ruime aanbod een thema, terwijl de suikerprijs kan ontspannen door hogere voorraden. In deze analyse gaan we de bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voldoende voorraad en een beperkt internationale vraag blijven toch wel het thema op de tarwemarkt. Rusland is voor de Europese exporteurs een geduchte concurrent die deze week wederom de prijzen verlaagde. Het weer werkt voor de komende oogst ook mee voor de Russische telers. In grote teeltregio's in het zuiden van het land liggen de temperaturen boven het gemiddelde en is er meer regen gevallen dan normaal. De tarwe ontwikkelt zich daardoor goed, volgens verschillende bronnen.

Franse telers hebben afgelopen herfst 7,7% minder zachte wintertarwe gezaaid vergeleken met vorig seizoen. Dat brengt het areaal op 4,4 miljoen hectare volgens het Franse ministerie van Landbouw. De oorzaak is de natte herfst. Voor dat kleinere Europese areaal -ook voor bijvoorbeeld Duitsland reken analisten op een kleiner tarweareaal- heeft de handel niet bijster veel oog. Komende weken zou de Matif volgens enkele experts nog verder kunnen dalen. Een omslag wordt pas verwacht als duidelijk wordt hoeveel zomergraan er gezaaid wordt richting april.

Suikernotering in het rood
De suikernoteringen zijn sinds de zomer van 2021 al stijgende en bereikten in november van 2023 het hoogste punt in elf jaar tijd, met $760 per ton op de termijnmarkt in Londen. Inmiddels is de notering wat gezakt en opende deze donderdag 15 februari op $643 per ton. Dat heeft vooral te maken met de zeer goede suikerproductie in Brazilië het afgelopen jaar. Het resultaat hiervan is dat de suikernotering sinds lange tijd van koers veranderde.

Ondanks het toegenomen aanbod blijft de daling van de suikerprijs beperkt op de termijnmarkten. Daarvoor zijn de verschillen tussen vraag en aanbod tussen continenten en landen te groot, terwijl de wereldmarkt voor een behoorlijk deel afhankelijk is van Braziliaanse suiker. De exportcapaciteit is daarbij een belangrijke factor, daar loopt het in Brazilië op stuk. Deze wordt al maximaal benut en dat leidt ertoe dat de grondstof niet overal een afnemer weet te vinden. De suikervoorraden in het Zuid-Amerikaanse land lagen op 31 januari 68%(!) hoger dan afgelopen jaar. Daarnaast oogt het suikerseizoen 2024/25 in Brazilië toch wat minder positief dan afgelopen seizoen. De droogte heeft impact op de suikerrietgroei en tast het opbrengstpotentieel aan. Dit is daarmee negatief voor de suikerproductie.

Boter stijgt verder
De boternotering zet opnieuw een stap en trekt bovendien room in het kielzog mee. Toch is het maar de vraag of de opleving doorzet, want de weerstand bij afnemers is vrij groot. Die beroepen zich dan ook op de oplopende melkproductie. De melkaanvoer mag dan lager jaar-op-jaar bekeken lager uitpakken, seizoensmatig neemt de productie wel weer toe. Met de milde temperaturen in Europa ziet het er bovendien niet naar uit dat de aanvoer deze winter nog onder druk komt. De oplopende melkaanvoer en de tamme vraag zorgen voor een ietwat gelaten marktsentiment in zuivel en daar lijkt boter zich niet verder aan te kunnen onttrekken. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden