Matyas Rehak / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Soja in Argentinië doet het beter van verwacht

26 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De uitgangspositie voor tarwe in Rusland en de VS is doordat het weer aardig meewerkt niet ongunstig. Nieuwe prognoses brachten de tarwemarkt alleen niet vervoering. Dat was is soja wel anders. Regen in de weerberichten en grotere oogstverwachting maakten dat de markt een stap terug deed.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 hoger op €218,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,2% in het groen en komt daarmee uit op $6.12¼ per bushel. Maïs bewoog vooral zijwaarts en sloot 0,1% lager naar $4.51¾ per bushel. Soja kreeg een tik gisteren en noteerde 1,4% lager op $12.23 per bushel.

Op de tarwemarkt is weinig nieuws dat voor reuring zorgt. De vliegtuigcrash in Rusland eerder deze week zorgde vooral in de VS voor onrust, maar dat is nu geluwd. SovEcon verhoogde de oogstprognose voor tarwe in Rusland met 0,9 miljoen ton naar 92,2 miljoen ton. Doordat er voldoende sneeuw lag, heeft de vorst in januari nauwelijks grip gekregen op de wintergewassen. De uitgangspositie voor de wintertarwe voor de komende oogst is volgens het marktbureau gunstig.

In de VS is de uitgangspositie voor de wintertarwe een stuk beter dan de laatste twee seizoenen. Van droogte op de prairies, zoals vorig jaar, is nauwelijks sprake. Net als in Rusland valt het op de zuidelijke prairies mee met de vorstschade door voldoende bescherming van een dikke sneeuwdeken. Gunstig neveneffect is dat de voorraad vocht in de bodem ook nog eens wordt aangevuld door smeltende sneeuw. De tot nu toe zonder grote problemen verlopen winter in deze twee grote tarwe-producerende landen heeft maar een beperkt prijsdrukkend effect op de markt.

Soja kan nog bijtrekken
Dat is wel anders met de weerberichten voor Zuid-Amerika. In zowel Brazilië als Argentinië wordt neerslag verwacht. Voor de oogst die daar gaande is minder gunstig, maar de laat gezaaide soja in met namen Brazilië kan nog hard bijtrekken van deze regen. De exportcijfers van de graanbeurs van Buenos Aires waren volgens analisten wat beneden verwachting . Als klap op de vuurpijl kwam het International Grains Council (IGC) met een bearish prognose voor soja. Het IGC verhoogde de wereld sojaproductie voor seizoen 2023/24 met 6% ten opzichte van vorig seizoen naar 392 miljoen ton. De hogere productie komt vooral door een betere oogst in Argentinië.

Voor tarwe verwacht het IGC een krimp in het areaal met 1% ten opzichte van vorig teeltseizoen. Dat komt onder meer door lagere prijzen en ongunstige omstandigheden om te zaaien afgelopen herfst in diverse landen. De totale graanproductie wordt geraamd op 2.307 miljoen ton in seizoen 2024/25. Dat is 2% meer dan afgelopen seizoen. De grotere oogst komt vooral door goede opbrengsten in maïs. Het verbruik van graan wordt ingeschat op 2.314 miljoen ton. Dat zou het zevende jaar oprij zijn dat er op de eindvoorraad wordt ingeteerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden