Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese tarwemarkt heeft een briesje in de zeilen

19 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt sloot zowel in Europa als de VS in het groen. Goede belangstelling voor Europese tarwe gaf de Matif een zetje in de rug. Om de tarwe op de plaats van bestemming te krijgen is nog wel een uitdaging.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 hoger op €217 per ton. Ook op de CBoT sloten de koersen in het groen zij het met een bescheiden plusje. Tarwe sloot 0,5% hoger op $5.85½ per bushel. Maïs zat daar net iets onder en sloot 0,4% hoger op $4.44 per bushel. Soja deed het net wat beter dan de granen en sloot 0,6% hoger op $12.13½ per bushel.

Het vertrouwen in de Europese graanhandel groeit na een hele rits verkopen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten deze week. Aan de koopgolf lijkt nog geen einde te komen. Gisteren werd bekend dat Libanon 72.000 ton tarwe uit Oekraïne heeft gekocht en Japan heeft zijn slag geslagen en 88.000 ton tarwe uit de VS en Canada vastgelegd. Jordanië heeft een tweede tender voor 120.000 ton opengezet na de aankoop van 120.000 ton eerder deze week. Het Zwarte Zeegebied, en dan vooral Rusland, blijft een geduchte concurrent voor de Europese exporteurs, maar bijvoorbeeld Frankrijk doet weer leuk mee in de koopgolf deze week.

Over de invloed van de onrust met de Houthi-rebellen in de Rode Zee op de internationale graanhandel lopen de lezingen nogal uit een. FranceAgriMer verwacht dat er voor de Franse graanexport richting Azië weinig te lijden heeft onder de onrust op de Rode Zee. Volgens het Franse landbouwbureau zijn het vooral de schepen die in de richting van Israël varen die worden aangevallen. De schepen met graan aan boord varen de andere kant op en lopen daarom volgens FranceAgriMer minder gevaar. Cijfers van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) zijn niet in lijn met die uitleg. Volgens de WHO is het aantal graantransporten door het Suezkanaal met 40% afgenomen in de eerste helft van januari. De Oekraïense minister van Landbouw waarschuwde gisteren dat de Oekraïense export daar averij van oploopt. Het Oekraïense ministerie van Handel kwam later met een rapport waarin ze becijferen dat de export in januari tot 20% lager kan uitvallen door de aanvallen in de Rode Zee.

Hectare premie als compensatie
De overzeese export is niet het enige punt van zorg voor Oekraïne. Verschillende oostelijke EU-lidstaten willen paal en perk stellen aan de graanimport uit Oekraïne om de eigen boeren te beschermen. In Polen is het voor wat betreft de acties van boeren en chauffeurs even wat rustiger. In Roemenië is dat wel anders met verspreid over het land (wilde) acties van boeren en transporteurs. De Roemeense regering is niet ongevoelig gebleken voor de demonstraties en heeft gisteren na toezeggingen eerder deze week een directe premie van €100 per hectare beschikbaar gesteld als compensatie voor de gemiste inkomsten door de import van Oekraïense graan. De protesten zijn daarmee overigens nog niet van de baan. Zo is er voor zondag een nieuwe driedaagse demonstratie in Boekarest aangekondigd. Een extra complicerende factor voor de overheid is het feit de acties niet centraal aangestuurd worden. Dat maakt het lastig te bepalen met wie waarover onderhandeld moet worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden