Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe stabiele factor bij bakkerijgrondstoffen

10 Januari 2024 - Redactie Foodbusiness

De belangrijkste bakkerijgrondstoffen bewegen begin 2024 niet eenduidig. De tarweprijzen bewegen vrij kalm. Ook de botermarkt is stabiel, al wijzen de laatste signalen op een verzwakking. Ondertussen gaan de suikerprijzen met rasse schreden omhoog. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de termijnmarkt in Parijs is tarwe niet van de grote veranderingen met prijzen rond het niveau van €22 per ton. Stevige concurrentie uit het Zwarte Zeegebied houdt het deksel op de tarweprijzen. Dat werd deze week nog eens bevestigd met een tender van Egypte waarin 420.000 ton tarwe uit Rusland en Oekraïne werd vastgelegd. Voor het koude weer is beperkt aandacht op de Europese markt. In het oosten van Europa en het westen van Rusland is het kwik tot ver onder nul gedaald. Op de prairies in Canada en de VS is het overigens ook echt winter.

Over de schade die dat veroorzaakt in de wintertarwe lopen de meningen onder experts uiteen. De kou gaat namelijk met sneeuw gepaard en een sneeuwdeken beschermt de gewassen tegen uitwinteren. In de VS zijn de verwachtingen over het algemeen positief en wordt de kans op schade relatief laag ingeschat. In Europa gaat het de komende dagen weer dooien en zou het koude weer volgende week terug kunnen komen. Periodes van vorst en dooi die elkaar afwisselen zijn voor de winterhardheid van tarwe niet gunstig.

Rally in suiker voorbij?
Suiker op de termijnmarkten van Londen en New York ging de laatste dagen met rasse schreden omhoog. Tegenvallers in de opbrengst van suikerriet in India zijn daarvoor een belangrijke oorzaak. In het laatste kwartaal van 2023 heeft India 7,6% minder suiker geproduceerd volgens de federatie van coöperatieve suikerfabrikanten. Indonesië verhoogde het importquotum voor suiker in 2024 met 1,17 miljoen ton. In Nederland zorgt de vorst voor problemen met de oogst van de laatste suikerbieten. Verwerker Cosun heeft een vorstregeling opengesteld, maar of het goed afloopt met de laatste 3.600 hectare bieten (een kleine 6% van het areaal) valt nog te bezien. Een goede ontwikkeling voor de krappe Europese suikerbalans is het in elk geval niet.

Boterprijzen lijken licht te verzwakken
De boterprijzen kennen een rustige start van 2024, met prijzen rond €5.500 per ton. Historisch gezien zijn dat vrij stevige prijzen voor deze tijd van het jaar. De botermarkt oogt redelijk in balans. Vers product is beperkt beschikbaar en de vriesvoorraden zijn redelijk overzichtelijk. De vraag moet begin 2024 nog wel loskomen. De roomprijzen zijn na het kerstreces weer aangetrokken tot boven €6.000 per ton. Een verder stijging is niet uitgesloten als de boterprijzen standhouden. Dat laatste is alleen twijfelachtig. De termijnmarktprijs voor boter op de EEX in Duitsland piekte eind vorige week nog boven €5.700 per ton, maar is ondertussen alweer ruim €100 teruggezakt. Ook vanuit de fysieke handel komen deze week de eerste signalen dat de prijzen langzaam iets teruglopen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden