Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Suiker

Spanning op suikermarkt neemt weer toe

9 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De noteringen van suiker op de grote termijnmarkten zit in de lift. Dat heeft weinig met de strijd van de Nederlandse telers te maken om de laatste bieten gerooid te krijgen. Lagere opbrengsten in India hebben meer invloed op de wereldmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Cosun Beet Company maakte vandaag (dinsdag 9 januari) bekend dat er nog 3.600 hectare bieten in de grond zit. Dat is een kleine 6% van het areaal. Voor de vorst is er dus nog het nodige gerooid, want vorige week stond er nog 6.500 hectare. Het rooien ging overigens niet vanzelf. Foto's en filmpjes van sleeptrekkers, lieren en rupskranen om de rooier vrij te graven worden al weken lustig doorgestuurd. Van ellende de natste hoeken maar met de hand rooien tot experimenten met een stenenriek op de kraan zijn een nieuw fenomeen en dat toont hoe extreem nat dit seizoen is. Cosun heeft voor bevroren bieten de vorstschaderegeling opengesteld van 10 tot 19 januari.

Suikerprijs in de lift door droogte
Op de wereldmarkt zat suiker de laatste dagen ook weer in de lift. Dat heeft echter niet veel van doen met de problemen van de Nederlandse bietentelers. Tegenvallende opbrengsten in India spelen een veel belangrijkere rol. De Indiase federatie van coöperatieve suikerfabrieken maakte vorige week bekend dat van 1 oktober tot en met 31 december 11,2 miljoen ton suiker is geproduceerd in het land. Dat is 7,6% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat de suikerproductie in India lager uitkomt is geen verrassing. De moesson verliep droger dan normaal en dat kost vrijwel altijd opbrengst in het suikerriet. Datzelfde probleem speelt ook in Thailand, een andere grote speler in suiker op de wereldmarkt. In Brazilië ligt de suikerproductie dit seizoen tot half december ongeveer 25% hoger vergeleken met vorig seizoen, maar dat is onvoldoende om de tegenvaller in Azië te compenseren. Indonesië heeft het importquotum voor suiker met 1,17 miljoen ton verhoogd ten opzichte van vorige seizoen. Dat geeft de suikermarkt nog wat extra steun.

Op zowel de termijnmarkten van Londen als New York zat suiker in de lift. Sugar No. 11 in New York liet een net iets stevigere stijging zien, maar op beide beurzen staat suiker op het hoogste niveau in twee weken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden