Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eiermarkt begint 2024 met daling

8 Januari 2024 - Matthijs Bremer

De eierprijs heeft in het nieuwe jaar een stap naar beneden gezet. Dit zou erop kunnen wijzen dat de prijzen de komende weken flink afnemen, zoals in deze tijd van het jaar gebruikelijk is. Door blijvende schaarste is het echter nog de vraag of dit seizoenspatroon navolging vindt. Daarnaast zou er druk kunnen ontstaan door de stijging van het Nederlandse OKT-aanbod.     

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het nieuwe jaar gaat met een daling van de eierprijs van start. In week 1 stagneerde de prijs van 100 bruine scharreleieren op €13,40, om de week erna met 5 cent te dalen tot €13,35.

De daling past in een gangbaar seizoenspatroon. Over het algemeen daalt de vraag naar eieren aan het begin van het nieuwe jaar, omdat de vraag naar bakproducten afneemt. Door de krapte van de markt was het maar de vaag of de prijs dit jaar wel zou dalen. Vorig jaar zorgde schaarste ervoor dat de eierprijzen tot Pasen bleven stijgen. De vraag is echter of de gebruikelijke correctie in januari, die de laatste vijf jaar gemiddeld €1 bedroeg, dit jaar plaats zal vinden. De daling zou een voorteken hiervan kunnen zijn, maar gezien de schaarste op de markt is er voor een dergelijke forse daling geen garantie.

In de praktijk wordt er nog altijd vooral melding gedaan van tekorten aan biologische en vrije-uitloopeieren. Met name in het biologische segment is sprake van schaarste. Omdat de markt nog klein is waken legveehouders die zijn overgeschakeld op scharreleieren ervoor om al te snel weer om te schakelen.  

Duitse spotmarkt ligt stil
In Duitsland zien we eenzelfde beweging. De Wesser-Ems notering bleef in week 52 gelijk op €14,80 per 100 stuks. Opvallend is dat de prijs van witte eieren in maat M nog wel met 3 cent steeg. In week 1 daalde de prijs van bruine eieren met 10 cent tot €14,70. In de toelichting op de notering wordt van een verrassende situatie gesproken. Over het algemeen blijft de Duitse markt van gecontracteerde eieren sterk, al zijn er her en der lokaal signalen dat de vraag iets afneemt. De commissie schrijft echter dat de spotmarkt vrijwel stil is komen te vallen.

Op het moment is het echter niet duidelijk of hier voornamelijk een lagere vraag achter ligt. De hoge Duitse prijzen lijken een dominante factor. Daardoor is niet uit te sluiten dat de industrie probeert om de prijzen wat te drukken. Daarnaast wordt er benoemd dat er extra kan zijn ingekocht om eventuele tekorten in de week van boerenprotesten tegen te gaan. Daardoor zou de vraag deze week tijdelijk lager uit kunnen vallen. Ondanks de lagere inkoop wordt de markt in Duitsland nog als krap geduid. Het tekort aan OKT-eieren (Ohne kükentöten) zorgt volgens de Duitse landbouwmedia nog steeds voor krapte. In Duitsland is de inzet van OKT-technologie verplicht, maar de markten hebben zich nog onvoldoende aangepast.

OKT in Nederland groeit
De situatie in Duitsland kan op termijn voor druk kan zorgen. De verwachting is dat Nederlandse legveehouders er de komende maanden vaker voor zullen kiezen voor OKT-eieren, zo vertelt Wim Thomassen van de Unie voor Pluimvee Producenten (UPP). De schaarste brengt hoge prijzen met zich mee, waardoor het aantrekkelijk is om over te stappen. Gezien de Duitse verplichting van OKT ligt het voor de hand dat de exportdruk hierdoor toeneemt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden