Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Conditie van tarwe in de VS is verbeterd

4 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Onder Poolse boeren houdt de onvrede over de import van graan uit Oekraïne aan. Voor de Poolse regering is het dansen op een dun koord. In de VS stond tarwe onder druk door verbetering in de conditie van de wintertarwe in belangrijke teeltregio's. Ook de dure dollar duwt de noteringen op de CBoT omlaag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 lager op €219,75 per ton. Ook op de CBoT schreef tarwe rode cijfers en sloot 1,1% lager op $6.00¼ per bushel. Maïs en soja bewogen vooral zijwaarts afgelopen handelssessie. Maïs pluste 0,3% hoger op $4.65¼ per bushel. Het maartcontract soja sloot eveneens 0,3% hoger en kwam daarmee uit op $12.77 per bushel.

Poolse boeren hebben de blokkade van de grensovergang naar Oekraïne bij Medyka vandaag hervat. Dat meldt de Poolse nieuwszender Polsat News. Vlak voor kerst werd de blokkade opgeheven na toezeggingen van de Poolse minister van Landbouw en de gouverneur van de regio over het zeker stellen van overheidssubsidies op graan en het afblazen van belastingverhoging. Een geschreven verklaring van de Poolse premier Donald Tusk waarin die toezeggingen officieel gemaakt worden, is uitgebleven. "We willen een bilaterale overeenkomst ondertekenen", aldus Roman Kondrow, leider van het boerenprotest vanmorgen op een persconferentie. "Als zo'n overeenkomst is opgesteld, wordt het protest opgeschort mits er tegemoet gekomen wordt aan onze eisen."

Niet alleen onder boeren heerst onvrede over oneerlijke concurrentie uit Oekraïne. Vrachtwagenchauffeurs blokkeren sinds 6 november grensovergangen naar Oekraïne. Zij willen dat het vergunningensysteem voor Oekraïense transportbedrijven weer wordt ingevoerd. Nu mogen de Oekraïense transporteurs ook vervoer binnen de EU uitvoeren. Tusk liet in december weten dat hij dacht dicht bij een oplossing te zijn voor de Poolse transportsector.

Stand van tarwe in de VS verbeterd
In de VS hebben een zevental staten de cijfers over de conditie van de wintertarwe bekend gemaakt. In Kansas, Oklahoma, Texas en South-Dakota staat het gewas er beter op vergeleken met eind november terwijl in Colorado, Montana en Nebraska de wintertarwe achteruit is gegaan. Vooral de verbeterde stand in de grote tarwestaten Kansas en Oklahoma woog zwaar op de CBoT volgens analisten. Daarnaast hebben de Amerikaanse exporteurs last van de stijgende dollar. Amerikaanse tarwe wordt daardoor duurder voor kopers buiten de VS.

Voor de tarweregio's in het oosten van Oekraïne en westen van Rusland wordt kouder weer voorspeld komende weekend. In Moskou daalde het kwik gisteren naar -30 graden Celsius, ruim onder de gemiddelde temperatuur voor begin januari. Dat koude gebied breidt volgens de weerberichten verder uit naar het zuiden. Uitwinteren van graan is bij dergelijke temperaturen een reëel risico, maar daar had de markt gisteren weinig oog voor.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden