Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Onbalans op kaasmarkt herstelt door prijsdruk

3 Januari 2024 - Wouter Baan

De maandenlange onbalans tussen Goudse foliekaas en cheddar is eind 2023 weer deels hersteld. De kaasmarkt kende een sterk vierde kwartaal, maar in december keerde het sentiment. Voor 2024 zijn de vooruitzichten nog onzeker, maar verloopt de start van het jaar zoals verwacht rustig. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het vierde kwartaal van 2023 stegen de kaasprijzen met ruim 15% tot boven €4.200 per ton. Los van de overspannen situatie van 2022 zijn dit historisch gezien hoge kaasprijzen. De markt kreeg in die periode steun van de slinkende melkaanvoer in Europa. Zowel seizoensmatig als jaar-op-jaar bekeken. Daarbij is de vraag in het laatste kwartaal vaak goed, mede vanwege de feestdagen. Naarmate 2023 tegen het einde liep, verzwakte ook de kaasmarkt.

Onbalans weer hersteld
De noteringen voor Gouda en Edammer waren in week 51 en 52 (gecombineerd) teruggezakt tot iets boven €4.000 per ton. Daarmee zijn de foliekaas ook onder het niveau van cheddar gezakt. In het vierde kwartaal was foliekaas wekenlang duurder dan cheddar, wat zelden voorkomt. De reden hiervan was dat de cheddarprijzen gedrukt werden door een ruim Iers aanbod. Ondertussen is Ierland 'uit het seizoen' en liggen de productievolumes daar een stuk lager. Hierdoor is de onbalans op de kaasmarkt weer deels hersteld.

Rustige start 2024
Voor 2024 zijn de marktverwachtingen nog troebel. De start van januari verloopt zoals verwacht rustig. Vanaf volgende week gaat de handel pas echt beginnen, wanneer de vakanties voorbij zijn. Maar ook dan blijft het vuurwerk vermoedelijk uit. De afzet in het eerste kwartaal is doorgaans relatief zwak, hoewel de voorraden tegelijkertijd als tamelijk krap worden omschreven. Daarbij loopt de melkaanvoer de komende maanden weer op richting de seizoenspiek in mei.

De eerste signalen zijn dat Gouda en Edammer begin dit jaar kort onder de grens van €4.000 per ton worden verhandeld. Voor cheddar en mozzarella wordt door insiders een stabiele markt voorzien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden