Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikerinname via frisdranken daalt snel

2 Januari 2024 - Jesse Torringa

Nederlanders krijgen aanzienlijk minder suiker binnen via non-alcoholische dranken. Dat is te danken aan de inspanningen vanuit de frisdrankensector om bewuster en gezonder te consumeren. De suikernoteringen starten het nieuwe jaar op een stabieler niveau dan waar ze de laatste weken van 2023 mee afsloten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse burger krijgt steeds minder suiker binnen via niet-alcoholische dranken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). De totale suikerinname is in de periode van 2019 tot en met 2021 met 10,2% gedaald. Dat is voornamelijk te danken aan de daling van het suikergehalte in niet-alcoholische dranken. De suikerconsumptie via koek, snoep en zuivel is vrijwel gelijk gebleven volgens het RIVM. De brancheorganisatie Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) laat in een reactie weten dat de inspanningen en acties van de frisdrankensector om bewuster en gezonder te consumeren effect hebben op de suikerinname en het onderzoek van het RIVM dit bevestigt.

Uit het onderzoek blijkt dat in de periode van 2019 tot 2021 de niet alcoholische dranken een aandeel hadden van 15% van de totale suikerinname van Nederland. In de periode van 2012 tot 2016, waarin eenzelfde onderzoek plaatsvond, was dat nog 22%. Dat betekent een daling van bijna 31%. Dat terwijl het aandeel van de categorieën koek en gebak en zuivelproducten vrijwel gelijk bleven met respectievelijk 11% en 20%.

De FWS stelt dat de resultaten van het onderzoek op een opvallend moment komen. Met de nieuwe verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken die per 1 januari is ingegaan, wordt de plank behoorlijk misgeslagen, vertelt Taco Juriaanse, directeur van FWS in een persbericht. "De verbruiksbelasting op non-alcoholische dranken is per 1 januari met 196% gestegen. Staatsecretaris Van Rij blijft erbij dat hij deze belastingverhoging invoert om een gezondere levensstijl te stimuleren, maar deze maatregel schiet tekort, is ondoordacht en ineffectief. Zo blijven suiker- en snoepgoed, koek en gebak buiten schot. Terwijl deze categorie voor meer dan een kwart bijdraagt aan de suikerinname. Ook een vijfde van de suikers krijgen mensen binnen via zuivel. Juist die twee groepen boeken volgens de cijfers weinig vooruitgang".

Kentering op de suikermarkt
De suikermarkt stond het afgelopen jaar vooral in het teken van schaarste en een tekort, met stijgende prijzen tot gevolg. Zowel in Europa als overzee, maar ook in Azië werd minder suiker geproduceerd door tal van redenen zoals weersinvloeden als droogte. Dat terwijl de wereldconsumptie en behoefte van de zoetstof verder steeg. In Europa stegen de prijzen op de spotmarkt de afgelopen maanden verder met een hogere consumptie dan productie. De suikerproductie is het huidige seizoen 2023/24 naar verwachting met 16 miljoen ton een stuk hoger dan de 14,5 miljoen ton van afgelopen seizoen. Dit is te danken aan een grotere suikerbietenteelt en hogere opbrengsten. Dit kan op korte termijn tot dalende prijzen leiden, afhankelijk van de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Dan is er ook nog de suikerimport uit Oekraïne die op de Europese suikermarkt weegt.

De suikernoteringen in New York en Londenn maakten eind november 2023 een behoorlijke duik naar beneden, met name dankzij Brazilië dat een zeer goed en bovengemiddeld groeiseizoen kende voor suikerriet. Daardoor werd een hoge suikerproductie behaald. Dit leidde tot minder zorgen over de mondiale beschikbaarheid van de zoetstof. De toegenomen suikerexport in het Zuid-Amerikaanse land bevestigt dat. Sinds november zijn de exportvolumes verder toegenomen. Zo werd er 3,7 miljoen ton suiker geëxporteerd die maand, een record. De totale suikerproductie in Brazilië wordt geschat op 42 miljoen ton volgens de Braziliaanse suikerproducenten vereniging Unica.

De periode van enkel stijgende suikernoteringen is zoals het nu lijkt tot een einde gekomen. Na de forse daling vanaf eind november oogde de suikercontracten in de tweede helft van december een stuk stabieler en werden kleine winsten gevolgd door kleine verliezen. Zo opende het witte suikercontract in Londen vandaag (dinsdag 2 januari) het nieuwe jaar op $602 per ton. Maandag was de termijnmarkt gesloten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden