Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Aanstaand jaar 2024 maakt zuivelhandel onzeker

14 December 2023 - Klaas van der Horst

Tegen de kerstdagen dalen zuivelnoteringen bijna altijd iets, wat een logisch verschijnsel is, want het werkzame leven komt rond Kerst en Oud- en Nieuw bijna tot stilstond. Behalve wellicht bij de fabrieken die nog snel even wat goedkope melk en melkconcentraat willen verpoederen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit jaar lijkt ook de stap naar het eerste kwartaal van 2024 een extra hobbel. Dat is in ieder geval goed te merken op de kaasmarkt. Daar worden voor die periode opeens flink lagere prijzen vastgelegd. In de DCA-notering wordt dat steeds meer zichtbaar, al is er een brede range van prijzen rond die notering. Veel partijen melden verkoopprijzen onder de €4,00 per kilo voor Goudse foliekaas.

Kaas
Natuurkaas trok de afgelopen weken aan in prijs ten opzichte van foliekaas, maar heeft nu ook te maken met de terugslag op de foliekaasmarkt. Bij Cheddar speelt er iets vergelijkbaars als bij de Goudse en Edammer foliekaas. Ook hier staat de verkoopprijs onder druk.

Mozzarella heeft er iets minder last van. Bij Emmentaler trekt de prijs juist iets aan, wat wordt verklaard uit het feit dat daarvan in de afgelopen tijd juist iets minder is gemaakt. De industrie probeerde maximaal te profiteren van de goede prijzen voor foliekaas.

Melkpoedertender
De handel is vrij rustig en veel partijen in deze omgeving van overwegen business-to-business transacties lijken zich op te maken voor een paar rustige weken. De export is ook beperkt, behalve als het gaat om tenders. Deze week was er vrij onverwacht en kort na de vorige tender, en nieuwe grote melkpoedertender van het Algerijnse staatsinkoopbureau ONIL. Dit zorgde voor wat beweging in de markt en het gevoel bij aanbieders dat er toch wat voorraden verdwijnen. En die voorraden zijn intussen flink opgelopen. Zonder die tender waren de melkpoederprijzen waarschijnlijk lager geweest.

Bij melkpoeder liggen de prijzen voor food- en feedproducten overigens nog steeds erg dicht bij elkaar. Soms wordt vers en ongestandaardiseerde feed-poeder duurder verkocht dan food-product. Het gevoel is dat daar in de komende weken meer onderscheid in gaat optreden.

De prijzen voor weipoeders zijn ondertussen vrijwel geheel stabiel.

Op de botermarkt was er deze week iets meer beweging, met zelfs wat oplopende prijzen – wat eigenlijk niet heel gewoon is zo dichtbij Kerst. Kennelijk is er toch iets meer vraag naar vers product.

Roommarkt
Op de roommarkt is het beeld minder helder, wat niet helemaal blijkt uit de notering. Vorige week  stortte de notering hard omlaag, deze week is er juist weinig verandering. Onderliggend is er evenwel een sterke spreiding van prijzen. De spreiding is bijna even groot als de daling van de roomnotering vorige week, maar het komt dus amper terug in de uiteindelijke notering.  Die notering komt intussen wel weer iets dichter bij de boternotering te liggen.

De andere vloeibare producten zagen deze week ook verdere prijsdalingen, maar over het algemeen beperkt. Het sterkst was de prijsdaling op de Nederlandse markt voor rauwe spotmelk.

{{dataviewSnapshot(46_1702569724)}}

Daar overtrof het aanbod de vraag duidelijk, met voorspelbare gevolgen. In Duitsland ging het iets rustig, maar daar kwam de notering in het noorden wel voor het eerst sinds lagere tijd weer onder de €40,00 per 100 kilo. Met het einde van het jaar in zicht, moeten daar evenwel geen al te verstrekkende conclusies aan worden verbonden.   

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden