Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Argentijnse regering voert zwalkend exportbeleid

14 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De nieuwe Argentijnse regering veroorzaakt de nodige reuring op de granenmarkt. In een dag tijd ging het beleid van schrappen van exportheffingen op graan naar het verhogen. Verder blijft de markt ook de kenmerken van een weermarkt houden met een meevaller in de VS. Daar wordt voor het droge zuiden namelijk regen verwacht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif leverde gisteren €3,75 in en sloot daarmee op €227,50 per ton. Op de CBoT deed tarwe een grotere stap terug. Het maartcontract sloot 3,2% lager op $6.05¼ per bushel. Maïs zakte met 1,2% naar $4.79½ per bushel. Soja sloot eveneens 1,2% lager en kwam daarmee uit op $13.07½ per bushel.

Tegenstrijdige berichten uit Argentinië hebben vat gekregen op de granenmarkt. Zowel bij tarwe als maïs is er veel te doen om de exportheffingen die de regering van Milei wel of niet instelt. Dinsdag tijdens de presentatie van het economisch beleid werd er gesproken over het volledig afschaffen van de exportheffingen. Gisteren maakte Milei een U-bocht en nu ligt een verhoging van de heffing op tafel. Voor maïs en tarwe zou de exportheffing verhoogd worden van de huidige 12% naar 15%. Door de devaluatie van de peso krijgen de Argentijnse graanexporteurs een boost. Daardoor heeft de overheid ruimte om extra belastingen te innen om de begroting sluitend te krijgen. Volgens de minister van Economische Zaken is de verhoogde exportheffing een noodmaatregel die geschrapt kan worden als de rust is teruggekeerd. De heffing voor soja zit op 33% en wordt voorlopig ongemoeid gelaten.

Economische stimulans
Volgens de Bahia Blanco graanbeurs kan met het schrappen van de gereguleerde valutahandel en exportheffingen de Argentijnse tarweproductie met 60% stijgen. Dat is vergelijkbaar met acht jaar geleden toen toenmalig president Macri soortgelijke maatregelen nam. De stijging is sterker doordat Argentinië uit zeer droge jaren komt. Met de overgang van La Niña naar El Niño verbeteren de groeiomstandigheden.

In de VS staat tarwe nog wat extra onder druk door de weerberichten. Voor de zuidelijk prairies in de VS wordt namelijk regen voorspeld. Daarmee wordt vocht opgebouwd in de tot nu toe droge teeltregio van wintertarwe. FranceAgriMer heeft de Europese exportverwachting voor tarwe naar landen buiten de EU verhoogd naar 10,2 miljoen ton. Dat is 100.000 ton meer dat de voorspelling van vorige maand en komt voornamelijk door extra vraag uit China. Frankrijk exporteert volgens FranceAgriMer 6,69 miljoen ton binnen de EU tegen 6,79 miljoen ton in de novemberverwachting. Dat is overigens wel 4,8% meer dan in seizoen 2022/23. Voor de oogst van 2024 uitte FranceAgriMer wederom zorgen over de natte herfst. Er is daardoor minder wintertarwe gezaaid volgens het bureau.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden