Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Met feestdagen in zicht duikt zuivelmarkt omlaag

7 December 2023 - Klaas van der Horst

Niet voor alle zuivelproducten is een oorzakelijk verband aan te wijzen met de naderende feestdagen, maar feit is wel dat in het zicht van deze dagen de plussen verdwijnen op de zuivelmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meeste zuivelcommodities noteren deze week een min. Enkel weipoeder en Cheddar bleven min of meer gelijk in prijs.

Opmerkelijk is dat, terwijl de prijzen voor magere melkpoeder in Europa blijven dalen, de GDT-veiling deze week een plus noteerde. Analisten zien dat evenwel meer als een logische correctie ten opzichte van Europa, omdat mager poeder in Oceanië ondergewaardeerd was, dan als een echte prijsstijging.

De prijs van volle melkpoeder daalde ook, en iets meer dan van magere. Dit komt vooral door de sterk gedaalde prijs voor melkvet.

Het meest zichtbaar was deze daling in de roomprijs. Die daalde volgens de notering van DCA deze week met €850 per ton, ofwel 11,6%, naar €6.470.

Boter deed het veel rustiger aan, maar de notering daarvan verloor toch ook ruim 3%. Met de snelle prijsdaling voor room is de normale prijsbalans tussen room en boter bijna hersteld. In Duitsland pakt de vraag naar verse boter ondertussen weer geleidelijk iets op, zo melden partijen daar. Zuivelbedrijven kunnen weer bijna beginnen met de productie van verse boter.

Net als in voorgaande maanden worden er ook nog steeds goedkopere partijen boter aangeboden, onder de notering, maar die zijn meestal toch van een andere kwaliteit.

Bijna even sterk als de roomprijs daalde ook de prijs voor magere melk concentraat. De vraag hiernaar liep behoorlijk terug, door een dalende vraag voor vers product en vermoedelijk ook voor kaas, als gevolg waarvan er (mede) een voldoende aanbod is.

Op de kaasmarkt is voor het eerst in lange tijd een lichte prijsdaling te zien bij de Goudse en Edammer foliekazen. Misschien niet wereldschokkend met het eind van het jaar in zicht, maar toch opvallend. Tergelijkertijd trekt de prijs voor natuurkaas stevig aan en schiet die de foliekaas voorbij.

In de voorbije tijd hebben veel fabrikanten minder natuurkaas gemaakt en meer folie. Dat laat met verloop van tijd de prijs van natuurkaas vanzelf bijtrekken. Daarbij hebben de grote producenten hun prijsstelling aangepast aan de nieuwe situatie.

Mozzarella moest net als foliekaas een beetje positie prijsgeven. Cheddar en Emmentaler blijven ondertussen redelijk stabiel in prijs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden