Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmoliemarkt blijft nog even in mineur

6 December 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijzen zitten deze week opnieuw op een dalende lijn. Als oorzaken worden genoemd: de ook dalende prijzen voor andere eetbare oliesoorten en een ook iets kwakkelende minerale oliemarkt. Het lijkt erop dat de stemming nog even in mineur blijft.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar palmolie is relatief zwak en zijn volgens de berichten, in ieder geval in Maleisië, op het hoogste punt in vier jaar tijd. India heeft de relatief lage prijzen en goede beschikbaarheid van palmolie vorige maand aangegrepen om behoorlijk meer te importeren. Handelaren kochten zo'n 22% meer ruwe palmolie in.

Dat heeft niet geleid tot weer hogere afzetprijzen. De vraag als geheel is niet sterk en ook andere plantaardige oliesoorten daalden in prijs.

Het per 2024 van kracht wordende EU-verbod op de import van ontbossingsvrije producten blijft ondertussen de gemoederen bezighouden in Indonesië en Maleisië.

Kritiek op EU
In het eerste land heeft de huidige minister van Defensie en belangrijkste presidentskandidaat Prabowo Subianto gezegd dat Indonesië de EU eigenlijk ook helemaal niet nodig heeft. Zeker niet als deze eisen gaat stellen aan de teelt van oliepalmen, koffie thee en andere tropische gewassen. Liever richt Indonesië zich dan op Azië. 

Lof voor Nederland en Rutte
Overigens is het niet overal gedoe. Eind vorige week bezocht demissionair premier Mark Rutte Maleisië en plantte hij daar het eerste exemplaar van een zeer hoogproductieve oliepalmsoort, de Clonal Palm Series 3 (CPS3), die goed is voor meer dan 11 ton palmolie per hectare per jaar. 

Secretaris-generaal Ahmad-Parveez Kadir van de Malaysian Palm Oil Board herinnerde er bij die gelegenheid aan dat Nederland de grootste importeur en verwerker is van palmolie in de EU, met een jaarlijkse import van ruim 732.000 ton. Nederland werd ook geëerd als het land dat in 1848 de eerste oliepalm van Afrika naar Indonesië/Maleisië bracht en daarmee de stichter werd van de palmolie-industrie in de regio.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden