Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijzen boter en room naderen elkaar langzaam

6 December 2023 - Klaas van der Horst

De markt voor boter en room heeft in de voorbije maanden forse uitslagen laten zien, vooral bij room. De boternotering heeft het iets rustiger gedaan, maar is vertraagd mee omhoog gekomen. Grote vraag is ondertussen wel: wat is er ondertussen gaande op de fysieke botermarkt?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Partijen in de markt bevestigen dat de notering voor boter wel is opgelopen, maar dat het aantal daadwerkelijk transacties de laatste maanden heel beperkt is geweest en dat de echte vraag ook nu nog moeilijk is in te schatten.

Er is daarmee een fors verschil tussen de room- en de botermarkten. Room wordt goed gevraagd en vindt gretig aftrek. Door de sterk vragende markt en de hoge prijzen was het ondertussen onaantrekkelijk voor zuivelbedrijven om boter te maken. Boter was prijstechnisch gezien ondergewaardeerd en ook de markt vroeg niet heel hard om meer boter.  Wat er geleverd moest worden, werd vaak geleverd uit nog bestaande voorraden of op basis van langlopende contracten.

De laatste weken is er ondertussen wel sprake van toenemende onzekerheid op de botermarkt. De Europese noteringen lijken op het eerste gezicht redelijk in lijn te lopen, zij het wel met de gebruikelijke onderlinge verschillen (zie hieronder).

botnov
De boternotering volgens het Europese MMO; een geleidelijk oplopende prijs.

Er is echter ongerustheid ontstaan naar aanleiding van de Franse notering. In de overzichten van de EU lijkt er weinig aan de hand, maar de eigen Franse notering laat een sterk afwijkende ontwikkeling zien. Hier geen wekelijkse notering die begint met een 5, maar een stuk minder. Terwijl normaal gesproken de Franse notering altijd hoog zit. Vaak te hoog, mopperen veel handelaren. 

Niet-afzetgerelateerde handel
Het zou erop kunnen duiden dat de boternotering die we nu zien, niet de werkelijke markt weerspiegelt, maar het gevolg is van niet-afzetgerelateerde marktactiviteit, vragen diverse partijen zich af. Hoe dat ook zij, het geeft wel aan dat er nog veel onzekerheid zit in de botermarkt, en hoe die zich de komende maanden zal ontwikkelen.

Een kleine geruststelling is misschien dat de Duitse boterprijs voor producten in kleinverpakking wel redelijk stevig is. Hierover worden prijzen gemeld van €6.100 tot €6.200 per 1.000 kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden