Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Verenigde Staten verkoopt zeer veel tarwe aan China

5 December 2023 - Max van der Heijden

Een recordverkoop tarwe aan China stuwt de prijs hoger, in Brazilië wordt vol verwachting naar de lucht gekeken. Ondanks de kou krimpt de gasvoorraad nauwelijks en hoewel de OPEC+ d productie verlaagt, daalt de olieprijs. Dit is de Markt Starter van 5 december 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is maandag licht gestegen, de prijs op de CBoT ging scherp omhoog. Dit komt door de grootste eenmalige transactie van tarwe aan China in tijden. Het feit dat China voor Amerikaanse tarwe gaat, suggereert volgens handelaren dat prijzen stabiliseren.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is maandag lager gesloten. De weersverwachtingen in Brazilië, waar regen wordt verwacht, drukken de koers omlaag.

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag gestegen. Na recente verliezen was er op de grondstoffenbeurzen sprake van short covering om posities af te dekken.

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn maandag gedaald door nieuws dat de Braziliaanse koffie-export in november met 8,5% is gegroeid tenvan een jaar eerder. Ook Honduras meldde hogere exportcijfers.

Palmolie
De palmolieprijzen in Maleisië zijn maandag gedaald door zwakkere prijzen van andere plantaardige oliën en een zwakke vraag. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is maandag lager gesloten door lage vraag en gezonde gasreserves. Ondanks een koude periode in Europa worden de gasvoorraden minder aangeboord dan voorgaande jaren. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is maandag gedaald. Er is twijfel of de voorraadverlagingen van OPEC+-landen de verwachte impact hebben. En gegevens uit grote economieën wakkeren de angst voor een lagere vraag naar energie aan.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is maandag lager gesloten. De euro verloor waarde na uitspraken van een ECB-bestuurslid die waarschuwde tegen de gevolgen van renteverhogingen voor de arbeidsmarkt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden