Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Markt sojaolie in greep van regen en biodiesel

4 December 2023 - Klaas van der Horst

De markt voor sojaolie is na een piek in de derde week van november weer iets gekalmeerd. Termijnmarktprijzen stegen sterk naar aanleiding van aanhoudende droogte en hoge temperaturen in Brazilië en ook vanwege nieuws over een groeiende vraag naar sojaolie voor biodiesel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste dagen is de termijnmarktprijs voor sojaolie weer iets gezakt. In Brazilië komt regen, wat betere oogstvooruitzichten geeft.
De vraag naar sojaolie voor humaan gebruik lijkt redelijk stabiel, maar zowel in de VS als in Brazilië lijkt de markt helemaal in de grip van de productie voor biodiesel. In de VS zijn diverse crushers in productie gebracht of in aanbouw voor het persen van sojabonen voor biodiesel. De vraag hiernaar is sterk stijgend in de VS, mede omdat het gebruikt ervan door de overheid wordt gestimuleerd. De termijnmarktprijzen dalen evenwel door verbeterde oogstvooruitzichten.

In Brazilië is productie voor biodiesel ook een belangrijk aandachtspunt, maar lokale verwerkers en producenten zijn bezorgd dat niet zij, maar anderen gaan profiteren van het overheidsbeleid om meer biodiesel te gaan maken uit sojaolie. Vooral in het zuiden van het land lopen de emoties op. Daar wordt namelijk gevreesd voor een grote toevloed van Argentijnse sojabonen.

Argentijnse aanvoer
Brazilië kan 12 tot 13 miljoen ton sojaolie crushen, maar slechts de helft van die capaciteit wordt nu benut. De overheid wil, om de verwerking te vergroten, ook import van soja toestaan. Dat is tegen het zere been van de agrarische sector. Die vreest namelijk dat hierdoor veel goedkoop Argentijns product de grens over zal gaan. Argentinië is een grote sojaproducent, maar er is amper verwerkingscapaciteit in het land en dan nog is lokaal verwerken niet aantrekkelijk omdat de economie zo slecht draait.

Dit nieuws, gecombineerd met nieuws over lagere temperaturen en meer regen in de Braziliaanse teeltgebieden, laat de koersen dalen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden