FrieslandCampina

Markt Starter Grondstoffen

Goed weer resulteert in lagere sojaprijzen

4 December 2023 - Max van der Heijden

Verbeterde exportvooruitzichten stuwden de tarweprijs hoger. Soja daalt door goede weersverwachtingen, ook suiker en koffie zijn goedkoper. Dit is de Markt Starter van 4 december 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn eind vorige week gestegen. Verbeterde exportvooruitzichten stuwden de prijs omhoog en handelaren dekten hun shortposities af. 

Soja
De sojabonenprijzen zijn aan het slot van vorige week gedaald. StoneX heeft de voorspelde Braziliaanse sojabonenoogst verlaagd. Maar voorspelde regen in Brazilië zorgde dat de koers lager sloot.

Suiker
De suikerprijzen zijn beginnen deze week met een licht dalende lijn. De gegroeide suikerproductie in Brazilië resulteerde in lagere suikerprijzen en wakkerde de verkoop van suikercontracten aan.

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn gedaald. Grotere koffieproductie in Honduras drukt de prijs naar beneden. Vrijdag werd er een nieuwe regel ingevoerd die het onmogelijk maakt om oude koffievoorraden aan te melden als nieuw.

Palmolie
De palmolieprijs is afgelopen week gedaald. Dit komt door de zwakke vraag en lage prijzen op de Dalian. Vooral vanuit biodieselproducenten is de vraag naar palmolie laag tot bijna te verwaarlozen.

Aardgas
De TTF-gasprijs is aan het einde van de vorige week opgelopen. De gasvoorraden in Frankrijk en Duitsland zijn nagenoeg vol en in Italië zijn ze 96% gevuld. Dit houdt de prijs stabiel tijdens de koude periode in Europa.

Brent-olie
De Brent-olieprijs begint deze week in mineur. De prijs staat onder druk door een zwakkere wereldwijde vraag en de onzekerheid over de vrijwillige OPEC+ productieverlaging die vrijdag werd aangekondigd. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde vrijdag en bereikte het laagste punt in twee weken tijd. De koers daalde door uitspraken van het Franse ECB-bestuurslid François Villerooy de Galhau. Hij zei dat, calamiteiten daargelaten, de renteverhogingen voorbij zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden