Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Robustakoffie goedkoper, oogst verloopt goed

29 November 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is afgelopen week scherp gestegen, de robustakoffie wordt daarentegen goedkoper. In Brazilië bracht regen niet de gewenste verlichting. In Vietnam gaat de robustaoogst z'n gangetje. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook de sterke Braziliaanse real draagt bij aan de hogere arabicakoers. Een sterke real maakt het verkopen van koffie vanuit Brazilië minder aantrekkelijk. Ook zijn de arabicavoorraden in ICE-magazijnen nog altijd krap. De arabicavoorraden waren vrijdag het laagst in 24 jaar tijd. 

Een factor die de arabicaprijs kan drukken, is de voorspelling van de Foreign Agriculture Service van de USDA dat de Braziliaanse arabicaproductie tijdens 2023/24 met 12,8% gaat groeien naar 44,9 miljoen zakken. De Colombiaanse koffieproductie gaat tijdens datzelfde seizoen volgens de voorspelling met 7,5% groeien naar 11,5 miljoen zakken.

Regenval
Brazilië wordt geplaagd door droog en warm weer en de recente regenval bood niet de verlichting waarop gehoopt werd. Wel zijn de zorgen over het gewas iets minder vergeleken met een week geleden.

In Vietnam verloopt de robustaoogst in vol tempo en is die inmiddels 25% compleet. Een gebrek aan zonlicht zorgt ervoor dat het drogen van de koffiebonen nog niet op rolletjes verloopt. De Europese koffievoorraad daalde in oktober naar 8,44 miljoen zakken. Het laagste aantal zakken in oktober sinds minstens 2017, toen de data voor het eerst verzameld werd.

Koersen
De robustaprijs is met 3,72% gedaald naar $2.539 per ton. De arabicaprijs is getesten met 2,8% en komt uit op $4.048,79 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden