Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Oekraïense exportpositie ziet er iets beter uit

16 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De graanexport uit Oekraïne loopt fors achter op vorig seizoen, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw. De kansen zijn door de verzekeringsdeal met Groot-Brittannië wel aan het keren. Op de Amerikaanse markt houdt de ontmoeting tussen Biden en Xi de gemoederen bezig.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €3,50 in en sloot op €228,25 per ton. Op de CBoT zakte tarwe met 2% naar $5.60½ per bushel. Maïs verloor ook afgelopen handelssessie en sloot 1,6% lager op $4.70¾ per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts en leverde 0,3% in om daarmee uit te komen op $13.85 per bushel.

Oekraïne heeft tot nu toe dit seizoen 11 miljoen ton graan uitgevoerd, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw. Vorig seizoen stond de teller over dezelfde periode op 15,6 miljoen ton. In de Oekraïense export dit seizoen zit 5,2 miljoen ton tarwe, 4,9 miljoen ton maïs en 750.000 ton gerst.

Tegenvallende exportcijfers uit zowel de EU als Oekraïne drukken op de tarwenoteringen volgens analisten. Er blijft daardoor relatief veel tarwe boven de markt hangen. De negatieve stemming in de handel is nog eens versterkt door de deal tussen Oekraïne en Groot-Brittannië over het verzekeren van schepen op de humanitaire corridor. Transport vanuit Oekraïne wordt daardoor goedkoper en dat zorgt ervoor dat de concurrentiepositie op de wereldmarkt verbetert.

Problemen op de Rijn
Het transport van graan binnen Europa wordt bemoeilijkt door problemen op de Rijn. Dit maal zijn het geen lage waterstanden die voor problemen zorgen maar juist te hoge waterstand. Door overvloedige neerslag is het peil dusdanig gestegen dat schepen niet meer onder de bruggen door kunnen. Op het zuidelijke deel van de rivier hebben de Duitse autoriteiten de scheepvaart tijdelijk stilgelegd. Naar verwachting is de stremming van korte duur en kan de Rijn vrijdag weer open.

China en de VS zoeken voorzichtig toenadering tot elkaar. De relatie tussen beide grootmachten was aardig bekoeld na onder meer een vermeende Chinese spionageballon boven de VS, ruzie over chiptechnologie en een bezoek van parlementsvoorzitter Pelosi aan Taiwan. Met de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Biden en de Chinese president Xi in Californië lijkt de ergste kou uit de lucht. De ontmoeting tussen beide leiders volgt op een week waarin Chinese graankopers flinke hoeveelheden soja en maïs in de VS hebben vastgelegd. Het aanhalen van de diplomatieke banden kan volgens sommige analisten leiden tot extra belangstelling voor Amerikaanse agrarische grondstoffen uit China.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden