Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Botermarkt komt bij na wilde rit

8 November 2023 - Wouter Baan

Na een snelle opleving lijken de boterprijzen nu gas terug te nemen. Op basis van de roomprijzen zou boter eigenlijk nog verder moeten stijgen, maar dit lijkt om meerdere redenen niet waarschijnlijk te zijn. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een relatief rustig tweede en derde kwartaal is het laatste kwartaal van dit jaar veel enerverender. Sinds eind augustus steeg de DCA-boternotering al met €1.000 tot €5.350 per ton. Dit is hoogste niveau in bijna een jaar. Deze prijsstijging hadden maar weinig insiders in de markt zien aankomen. Sterker nog; sommige handelaren gingen zelfs uit van dalende boterprijzen. Dit vanwege de hoge vriesvoorraden die er van de zomer nog waren.

Die vriesvoorraden blijken met terugwerkende kracht toch te ruim ingeschat. Daar komt nog bij dat er in de afgelopen maanden bijzonder weinig verse boter is geproduceerd, omdat dit simpelweg niet rekende tegenover de hoge roomprijzen die kort onder €7.000 per ton schuren. Op basis van dit niveau zou boter in theorie zo'n €5.800 per ton moeten opleveren om rendabel te kunnen produceren. Dit houdt in dat boterproducenten die afhankelijk zijn van externe roomleveranties niet meer produceren dan nodig is om aan de leveringsverplichtingen te kunnen voldoen. Zodoende stokt ook de aanvoer van verse botervoorraad.

Twijfel in de markt
Hoewel boter dus op basis van de roomnotering verder zou moeten stijgen, lijkt dit niet te gaan gebeuren. Afnemers van boter uiten weerstand tegen de snelle prijsstijgingen. Ondertussen werken de hogere boterprijzen ook alweer door in het winkelschap. Zo heeft Aldi in Duitsland de consumentenprijzen recent weer wat verhoogd. Tegelijkertijd neemt de melkaanvoer in de komende weken weer toe, waarmee een correctie voor de roomprijs op de loer ligt. De beschikbaarheid van boter zal dit ten goede komen.

Wel is het zo dat de Kerstvraag vanaf medio november weer loskomt. Een daling van de boterprijzen is daarmee ook niet waarschijnlijk. Zodoende lijkt in het restant van 2024 een stabieler marktbeeld op komst.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden