Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Minder grote productie van wintertarwe verwacht

7 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt is niet met grote wijzigingen aan de nieuwe week begonnen. De Matif staat tijdens schrijven voor het sluiten van de markt enkele tienden procenten in de min terwijl tarwe op de CBoT een gelijke wijziging laat zien maar dan in de plus. Bij maïs blijft de stijging tot nu toe ook beperkt tot tiende procenten. Soja zit steviger in de lift en staat nu ruim 1% hoger vergeleken met de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De FAO heeft aanwijzingen dat Braziliaanse boeren circa 5% minder maïs zaaien en in plaats daarvan kiezen voor sojabonen. Voor Argentinië wordt geen percentage genoemd, maar daar wordt op een soortgelijke trend gerekend.

De granenmarkt is niet met grote wijzigingen aan de nieuwe week begonnen. De Matif staat voor het sluiten van de markt maandagavond met enkele tienden procenten in de min, terwijl tarwe op de CBoT een gelijke wijziging laat zien maar dan in de plus. Bij maïs blijft de stijging tot nu toe ook beperkt tot tiende procenten. Soja zit steviger in de lift en staat nu ruim 1% hoger vergeleken met de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Alles of niks
De gulden middenweg is zoek in Brazilië. Of het is veel te nat of veel te droog voor de soja- en maïsteelt. In het zuiden van Brazilië viel het afgelopen weekend mee met de regen, maar dat wil niet zeggen telers het land op kunnen. De grond is dusdanig verzadigd dat het nog wel even duurt voor het land bekwaam is. Sterker nog, een deel van de soja die was gezaaid, moet waarschijnlijk worden overgezaaid omdat de boel is verzopen. In het droge oostelijke deel van Brazilië zijn de afgelopen dagen buien gevallen. Erg positief zijn lokale bronnen daar niet over. Alle regen is mooi meegenomen, maar dit is te weinig om een deuk in een pakje boter te slaan.

India wil het huidige voedselprogramma, waarin gratis granen voor de humane consumptie worden verstrekt, met vijf jaar verlengen. Dat heeft de Indiase premier Modi gezegd. Op deze manier wil de Indiase regering consumenten beschermen tegen stijging van de graanprijzen. Volgend jaar zijn er verkiezingen en dit besluit kan daar niet helemaal los van worden gezien. De interne politiek blijft hoogstwaarschijnlijk net zonder gevolgen voor de internationale markt. Om voldoende graan te kunnen kopen onder de gehanteerde drempelwaarde zijn exportbeperkingen onvermijdelijk. Daar komt nog bij dat het groeiseizoen in India ook niet helemaal meezit. Voor het eerst in acht jaar kan de rijstoogst dit jaar lagere uitvallen ten opzichte van het jaar ervoor. In tarwe werden afgelopen seizoen ook geen topopbrengsten gehaald.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden