Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Daling voedselprijzen wereldwijd remt af

6 November 2023 - Linda van Eekeres

De wereldvoedselprijzen zijn in oktober verder gedaald, maar wel in een langzamer tempo. De FAO Food Price Index is afgelopen maand 0,5% lager dan in september. Zuivel was de enige grondstofgroep die in prijs steeg.

Op jaarbasis daalde de index met 10,9%. In oktober zakten de prijzen voor zowel suiker als granen, plantaardige olie en vlees. Alleen de zuivelprijzen veerden weer op na negen maanden van daling op rij.

Zuivel
Zuivel liet een stijging zien ten opzichte van september van 2,2%. Maar de prijzen zijn nog steeds 20,1% lager dan een jaar eerder, meldt de FAO. Vooral de melkpoederprijzen stegen. Dit komt voornamelijk doordat de vraag vanuit Noordoost-Azië aantrekt. Kaas vormde een uitzondering bij de zuivel. Daarvan daalden de internationale prijzen licht als gevolg van een zwakkere de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar en meer beschikbaarheid vanuit Oceanië.

Suiker
Suiker was met 2,2% de grootste daler afgelopen maand. De prijzen blijven echter op een torenhoog niveau, 46,6% hoger dan een jaar eerder. De goede oogst in Brazilië net als de zwakkere reaal ten opzichte van de dollar en lagere ethanolprijzen in het land waren debet aan de prijsdaling van afgelopen maand. De daling wordt onder meer getemperd door zorgen over het aanbod in het onlangs begonnen seizoen 2023/24.

Granen
De wereldwijde graanprijzen lagen in oktober gemiddeld 1% lager dan in september. Vergeleken met oktober 2022 is de daling maar liefst 17,9%, aldus de Wereldvoedselorganisatie. De tarweprijzen daalden afgelopen maand met 1,9% doordat de voorraden hoger waren dan verwacht en de concurrentie tussen exporteurs scherp was. Voedergranen zoals maïs stegen juist licht in prijs (+0,6%). In het geval van maïs zorgde slinkende voorraden in Argentinië voor opwaartse prijsdruk. Een goede productie in de VS en Brazilië voorkwamen verdere prijsstijging. Bij rijst zorgde een lauwe wereldwijde importvraag voor een prijsdaling van 2%.

Plantaardige olie
Plantaardige oliën daalden voor de derde maand op rij in prijs. In oktober was de productgroep 0,7% goedkoper dan in september. Op jaarbasis is dat 20,7%. De daling komt op conto van palmolie. Die compenseerden een stijging van de prijzen voor soja-, zonnebloem- en raapzaadolie ruimschoots. Dat de palmolieprijs daalt is het gevolg van seizoensgebonden hogere productie in de belangrijkste palmolielanden en een aanhoudend matige wereldwijde importvraag. 

Vlees
De FAO Vleesprijsindex daalde met 0,6% in oktober voor de vierde opeenvolgende maand. Op jaarbasis is de daling 3,4%. Het was vooral varkensvleesprijs dat goedkoper werd (voor de derde maand op rij). Dit door een zwakke importvraag, vooral uit enkele Oost-Aziatische landen. Pluimveevlees werd juist duurder door uitbraken van vogelgriep en doordat de consumentenvraag stabiel blijft omdat pluimveevlees nog steeds relatief betaalbaar is. De internationale prijzen voor rund- en schapenvlees stegen ook licht door een robuuste importvraag, ondanks het ruime aanbod van rundvlees uit Australië en Brazilië en schapenvlees uit Oceanië.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden