Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Russische tarwe-export vertraagt door prijsstelling

2 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland probeert volgens Oekraïne de veilige routes op de Zwarte Zee te saboteren. De humanitaire corridor is echter open gebleven volgens de Oekraïense autoriteiten. Pogingen van het Kremlin om de tarweprijs omhoog te krijgen, blijven niet zonder gevolgen voor de export. In de VS wegen handelaren export en ethanolproductie tegen elkaar af in de maïs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif steeg gisteren met €2 naar €231,50 per ton. Op de CBoT pluste tarwe 1% en kwam uit op $5.61¾ per bushel. Soja deed ook een stapje naar boven en sloot 0,3% hoger op $12.91¼ per bushel. Maïs sloot 0,8% lager op $4.75 per bushel.

Onrust op de Zwarte Zee zorgde afgelopen handelssessie voor een beperkte opleving op de tarwemarkt. Het Oekraïense leger maakte gisteren bekend dat Russische gevechtsvliegtuigen 'explosieve objecten' hebben laten vallen op de routes die de koopvaardij gebruikt van en naar de Oekraïense Zwarte Zeehavens. Ondanks de Russische pogingen tot sabotage is de nog jonge humanitaire corridor open gebleven volgens de Oekraïense autoriteiten.

Marktbureau SovEcon heeft de exportverwachting van Russische tarwe verlaagd met 400.000 ton naar 48,8 miljoen ton. Volgens SovEcon is dat het gevolg van de pogingen die het Russische ministerie van Landbouw doet om de bodemprijs voor tarwe op te hogen. Het USDA ging in het laatste Wasde-rapport uit van een Russische tarwe-export van 50 miljoen ton het lopende seizoen. In de Russische media kwamen berichten dat het Kremlin overweegt de export van durumtarwe vanaf 1 december voor zes maanden op te schorten.

Kopers wachten af
Kopers op de tarwemarkt houden zich redelijk gedeisd. Na de recente prijsdaling doen de geruchten de ronde dat China belangstelling heeft voor harde rode tarwe uit de VS. Dat moeten we wel met een korreltje zout nemen volgens verschillende experts. Eerder deze week deed namelijk ook het verhaal de ronde dat China aan de markt is voor zachte tarwe in de VS, maar er is tot op heden nog geen bevestiging dat dit daadwerkelijk tot orders heeft geleid. Bangladesh heeft een tender gesloten, maar geen aankoop gedaan. De laagste inschrijving was $295 C&F (franco). Jordanië kondigde gisteren een tender aan voor 120.000 ton tarwe die 7 november zal sluiten.

Maïs op de CBoT stond onder druk door een toch wat tegenvallende vraag vanuit de export. De hogere ethanol productie maakte de zwakke exportvraag niet goed. De ethanolproductie steeg naar het hoogste niveau in elf weken met gemiddeld 1,052 miljoen vaten per dag in de week eindigend op 27 oktober. De voorraad ethanol zakte met 21,012 miljoen vaten naar het laagste niveau sinds december 2021. StoneX verhoogde de opbrengstverwachting voor maïs in de VS van 175,5 bushel per acre naar 175,7 bushel per acre. De totale Amerikaanse maïsoogst komt daarmee uit op 15.282 miljoen bushel (388 miljoen ton). Dat was in de vorige voorspelling 15.302 miljoen bushel (389 miljoen ton).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden