De suikerprijzen blijven op hoog niveau en dat zal volgens de voorspellingen ook nog even aanhouden. In Europa is de suikerproductie echter goed op gang en India verlengt de exportbeperkingen voor de zoetstof.
De suikerproductie in Europa is weer in volle gang nu de oogst van suikerbieten al even bezig is. Verschillende suikerproducenten in Europa meldden de afgelopen weken dat er een betere opbrengst wordt gerealiseerd door de boeren dan afgelopen jaar, maar wel met een lager suikergehalte. Het maandelijkse rapport over de opbrengst van akkerbouwgewassen in Europa van de Europese Commissie bevestigt dat met een verhoging van de bietenopbrengst vergeleken met een maand eerder. Onderaan de streep betekent het dat de suikerproductie met een geschatte 15,6 miljoen ton dit seizoen hoger zal liggen dan de 14,5 miljoen ton in 2022/23 geproduceerde suiker. Daardoor zal er meer eigen aanbod zijn van suiker en minder geïmporteerd hoeven worden uit andere werelddelen, wat de prijs opdrijft.
ISO voorziet een suikertekort
Op de internationale suikermarkt brengt Brazilië verlichting met zeer waarschijnlijk een recordproductie aan suiker. Het land heeft tot begin oktober 32,6 miljoen ton suiker geproduceerd en exporteert daar een groot deel van naar andere landen. Momenteel loopt het productietempo wel wat terug door aanhoudende neerslag in belangrijke productiegebieden. Ook de suikerexport loopt daardoor vertraging op. Dat nieuws laat suiker op de termijnmarkten in New York en Londen wat stijgen in prijs.
Afgelopen maandag won suiker op de termijnmarkten terrein nadat de Internationale Suiker Organisatie (ISO) een nieuwe voorspelling deed over het mondiale suikertekort. Zij schat dat het mondiale suikertekort in het huidige seizoen 2023/24 op 2,1 miljoen uitkomt. Daarmee ligt het geschatte suikertekort wel lager dan in andere voorspellingen. Ook de volatiele ruwe olieprijzen waren afgelopen week van invloed op de termijnmarkt.
Op het moment van schrijven staat het witte suikercontract in Londen op $742,40 per ton. Daarmee staat het contract ongeveer $20 hoger dan vorige week. Het ruwe suikercontract in New York staat op omgerekend $605 per ton en staat bijna op het hoogste punt in ruim twaalf jaar tijd.
{{dataviewSnapshot(48_1698140891)}}
Brazilië profiteert van hoge suikerprijzen in 2024
De suikerrietsector in Brazilië is nog vol bezig met het huidige verwerkingsseizoen, maar groeit volgend jaar nog verder, zo voorspelde het Braziliaanse agrarische adviesbureau Datagro afgelopen maandag. De verwachting is dat de mondiale suikermarkt ook volgend jaar nog een tekort heeft, omdat de suikerproductie in met name Aziatische landen achterblijft en het huidige tekort niet zomaar is weggewerkt. Daarnaast stijgt de consumptie wereldwijd. In Brazilië kunnen ze daarom profiteren van de hogere suikerprijzen.
Voor 2024/25 verwacht Datagro een suikerproductie van 42,6 miljoen in het grootste rietteeltgebied van Brazilië. Daarmee wordt de productie van dit seizoen overtroffen. De toename zit hem vooral in een hogere toewijzing van suikerriet naar suiker in plaats van naar ethanol door de fabrieken. Door de hoge suikerprijzen levert suiker meer op dan ethanol, zo stelt het adviesbureau. Ook dit jaar wordt er al een hoger percentage gezien bij het maken van suiker. Dit jaar ligt dat op 49,5%, terwijl het langjarig gemiddelde rond de 45% ligt.
Exportverbod suiker India
In India zijn de beperkingen op de suikerexport ondertussen verlengd. Het hing al even in de lucht gezien de tegenvallende suikerrietopbrengsten, maar niets was nog definitief. Volgens persbureau Reuters heeft de Indiase regering nu de exportbeperkingen op alle suiker verlengd tot na oktober. Dat om de binnenlandse markt te beschermen tegen stijgende prijzen. Echter vertelde de Indiase minister van Voedsel afgelopen maandag dat het land waarschijnlijk niet te maken krijgt met een tekort aan suiker op de binnenlandse markt, gelet op dat de suikerreserves deze maand nog 5,7 miljoen ton bedroegen en de nieuwe suikerproductie volgende maand in volle gang is. Zodra de productiecijfers goed zijn, wordt een beslissing gemaakt over het volume dat bestemd is voor export. Suikeranalisten spreken echter hun twijfels uit aangezien de suikerprijzen in India al flink zijn toegenomen en de suikerrietproductie juist zal tegenvallen.