Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Mondiale handel in gerst groeit, al krimpt productie

19 Oktober 2023 - Max van der Heijden

Het USDA heeft de wereldwijde gerstexport en -import naar boven bijgesteld, de gerstproductie en -consumptie dalen daarentegen. De eindvoorraad van gerst valt hoger uit.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldwijde gerstexport valt 100.000 ton hoger uit. Australië exporteert volgens de meest recente data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw 300.000 ton minder, Rusland zet echter 400.000 ton meer af. 

RMI Analytics verwacht dat de wereldwijde gerstoogst voor seizoen 2023/24 uitkomt op 140,7 miljoen ton. Daarmee valt de oogst 0,2 miljoen ton hoger uit dan eerder geschat werd. Het consultancybureau ziet dat met name het gewas in Australië er goed op staat. De hogere temperaturen en droogte die zijn veroorzaakt door El Niño vormen een risico, maar het gewas is volwassen genoeg dat de impact daarvan miniem blijft. Ook in Argentinië ziet het gewas er momenteel goed uit, maar ook daar kan de droogte een rol gaan spelen. 

De wereldgerstproductie bereikte bijna het laagste punt in 2023, desondanks zijn vraag en aanbod redelijk in balans. De vraag naar gerst is namelijk laag, maar de kwaliteitsproblemen in Denemarken en Canada zorgen voor krapte die problemen kan opleveren als de vraag aantrekt. 

De Franse moutproducent Malterup die mout maakt van brouwgerst  verwacht dat de vraag naar het bieringrediënt binnenkort weer aantrekt nu de voorraden bij brouwers op beginnen te raken. De vraag naar mout groeit met iets minder dan 2% gemiddeld per jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden