StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws Grondstoffen

Daling voedselprijzen zet niet verder door

6 Oktober 2023 - Linda van Eekeres

De wereldwijde voedselprijzen zijn afgelopen maand niet verder gezakt. De voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie FAO is met 121,5 punten bijna gelijk aan augustus (121,4 punten). Plantaardige oliën, zuivel en vlees daalden wel in prijs, maar dat werd teniet gedaan door de hogere prijs voor suiker en granen.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In augustus daalde de voedselprijzen met 2,1%. Die daling zette dus niet door, maar de prijzen zijn nog altijd 10,7% lager dan een jaar geleden en 24% lager dan het hoogste punt van maart 2022.

Suiker
De prijs van suiker liep op, was zelfs 9,8% hoger dan een maand eerder en bereikte het hoogste niveau sinds november 2010. Dit kwam vooral door zorgen over het aanbod in het komende seizoen. De belangrijkste suikerproducenten Thailand en India oogsten volgens vroege verwachtingen minder suikerriet. Droogte, dat voortvloeit uit het weerfenomeen El Niño, is hiervoor de voornaamste reden. Ook hogere olieprijzen droegen ook bij aan de prijsstijging van suiker. De goede oogst die Brazilië deze periode binnenhaalt zorgde ervoor, in combinatie met een zwakke Braziliaanse real, dat de suikerprijzen niet verder stegen. 

We zitten nu in oktober en de afgelopen dagen heeft de suikerprijs een scherpe daling laten zien, zoals wordt toegelicht in de Marktflits op Foodbusiness over suiker. 

Granen
Granen waren in september 1% duurder dan in augustus, maar 14,6% goedkoper dan een jaar eerder. Maïs werd 7% duurder in september door een combinatie van factoren, waaronder een sterke vraag naar de Braziliaanse voorraad, boeren in Argentinië die op de voorraad blijven zitten en hogere vrachttarieven voor binnenvaartschepen in de VS door de lage waterstand van de Mississippi. De internationale tarweprijzen daalden wel verder: met 1,6% op maandbasis. Een ruim aanbod uit Rusland is hier debet aan. Rijst werd iets goedkoper (-0,5%), maar is nog altijd 27,8% duurder dan vorig jaar september.

Plantaardige olie
Plantaardige olie werd voor de tweede maand op rij goedkoper. In september was deze productcategorie 3,9% goedkoper dan in augustus. Zowel palm-, zonnebloem-, soja- als koolzaadolie zakten in prijs. Bij palmolie was de oorzaak de seizoengebonden hoge productie in de belangrijkste producerende landen in Zuidoost-Azië. Wat zonnebloemolie betreft, drukken goede opbrengsten van zonnebloemzaad in het Zwarte Zeegebied de prijs. De koolzaadolieprijzen dalen ook door een hoog exportaanbod. De prijzen voor sojaolie volgden, ondanks dat er veel vraag wordt verwacht vanuit de industrie voor biodiesel.

Zuivel
Zuivel werd voor de negende opeenvolgende maand goedkoper. In september lag de prijs 2,3% lager dan in augustus. Een matige vraag (in de EU) en ruime voorraden in de belangrijkste productieregio's zorgden voor een prijsdaling. Dit ondanks een stijging van de vraag naar sommige zuivelproducten in Zuidoost-Azië tegen het einde van de maand. Het hogere exportaanbod vanuit Nieuw-Zeeland, waar de productie nu seizoensmatig oploopt, speelde ook mee. Ook had een zwakkere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar effect op de internationale zuivelprijzen.

Vlees 
Vlees werd 1% goedkoper. Het is de derde maandelijkse daling op rij. Op jaarbasis zakte de prijs 5%. Alleen rundvlees steeg in prijs, ondanks groot aanbod uit Brazilië en Australië. Dit door een grote importvraag van de VS naar mager rundvlees. Bij de lagere varkensvleesprijzen speelt vooral China een rol, daar blijft de vraag achter terwijl er aanbod genoeg is. De prijzen voor pluimveevlees op de wereldmarkt daalden ook door overvloedige aanbod, vooral uit Brazilië.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden