Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Rusland legt export benzine en diesel aan banden

22 September 2023 - Max van der Heijden

De granenprijzen zijn gisteren gedaald, India lijkt de suiker op zak te houden en Rusland legt de export van benzine en diesel aan banden om de prijzen onder controle te krijgen. Dit is de Markt Starter van 22 september 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen zijn donderdag gedaald. Tegenvallende exportverkopen houden de prijs laag. De International Grain Council (IGC) verlaagde de wereldwijde tarwe-oogst voor 2023/24 met 1 miljoen ton.

Soja
De sojabonenkoers is donderdag lager gesloten. De Amerikaanse sojabonenexport lag vorige week lager dan verwacht. Dit komt mede door het ruime aanbod van Braziliaanse sojabonen 

Suiker
De suikerprijzen zijn donderdag gestegen. Na uitspraken dat het onwaarschijnlijk is dat India in 2023/24 suiker gaat exporteren om te zorgen dat het zelf voldoende voorraad heeft. 

Koffiebonen
De koffiebonenprijzen zijn donderdag gedaald. Na dat de Fed signalen gaf voor een mogelijke renteverhogingen werden riskante contracten zoals koffie verkocht. Bovendien was de zwakke real ook verantwoordelijk voor de prijsdaling

Palmolie
De Maleisische palmoliekoers is donderdag wederom lager gesloten. De koers volgde de Chinese sojaoliekoers neerwaarts. 

Aardgas
De TTF-gasprijs zat vrijdag in de lift door dalende productiviteit in de VS waarvan Europa afhankelijk van is geworden. Gelukkig lijkt een einde van de staking in de VS dichtbij te zijn en komt de gasstroom in Noorwegen langzaamaan weer op gang. 

Brent-olie
De Brent-oliekoers sloot donderdag nog lager, maar de aankondiging van de Russische regering dat het de export van benzine en diesel tijdelijk beperkt om prijzen in de binnenlandse markt te stabiliseren, kan de prijs omhoog stuwen. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg donderdag. De euro herstelde zich doordat het rendement op Duitse staatsobligaties het hoogste punt in twaalf jaar tijd bereikte nadat meerdere ECB-bestuursleden zeiden dat de ECB de rente mogelijk verder moet verhogen. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox