Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenmarkten varen elk een eigen koers

20 September 2023 - Max van der Heijden

Ruime tarwevoorraden houden de prijs laag, warm en droog weer in Brazilië maken koffie en suiker duurder en de energieprijzen daalden. Dit is de Markt Starter van 20 september 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn dinsdag gedaald. De prijzen staan wereldwijd onderdruk door de grote voorraden uit het Zwarte Zeegebied.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is extreem licht gedaald. Stabiliserende gewascondities in de VS zetten de koers in de VS onder druk.

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag gestegen door warm en droog weer in Brazilië, een sterke Braziliaanse real die de exportprijzen hoger maakt en hogere Brent-olieprijzen die de inzet van suikerriet voor ethanolproductie aantrekkelijk maken.

Koffiebonen
De arabicaprijs is dinsdag gestegen, robustakoffie daalde in prijs. De sterke real en het warme en droge weer in Brazilië zorgt voor een hogere arabicaprijs. Een grotere robustaoogst in Oeganda zorgt ervoor dat die koers daalt. 

Palmolie
De palmoliekoers is dinsdag gedaald. De prijs daalde na uitverkoop van andere plantaardige oliën. Met name sojaolie en Chinese palmolie.

Aardgas
De TTF-gasprijs is dinsdag gedaald. Maar de ergste zorgen lijken weg te zijn, de ruime voorraden en lage vraag zorgen ervoor dat onderhoud en stakingen weinig impact hebben op de prijs. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs daalde dinsdag. Voorzichtigheid domineert de markt in aanloop naar een besluit van de Fed over de rente. Wel is de prijs voor het jaar nog altijd hoog door krappe voorraden. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde dinsdag licht doordat de consumentenprijsindex in de eurozone licht naar beneden werd aangepast. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden