PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Analyse grondstoffen

Europa verwacht hogere suikeropbrengst dan 2022

19 September 2023

De suikerbietenopbrengsten in Europa worden dit jaar hoger geschat dan het door droogte geteisterde 2022. Op de termijnmarkt in Londen en New York heeft dat maar weinig effect, dat zijn verhoging van de laatste weken goed weet vast te houden.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het witte suikercontract op de termijnmarkt in Londen is de laatste weken verder gestegen en blijft daarmee in de buurt van het hoogste prijsniveau in 12 jaar tijd hangen. Op het moment van schrijven (dinsdag 19 september) staat het novembercontract op $740,20 per ton en afgelopen week werd zelfs de grens van $750 per ton verbroken. Daarmee ligt het contract beduidend hoger dan voorgaande maanden. Ruwe suiker op de termijnmarkt in New York laat overigens dezelfde trend zien.

De suikerprijzen blijven stijgen vanwege de aanhoudende zorgen over de mondiale beschikbaarheid van suiker. Ondanks dat Brazilië afstevent op een recordproductie aan suiker dit seizoen, is de productie elders in de wereld juist ondermaats. Met name in Azië zijn de zorgen groot vanwege tegenvallende suikerrietopbrengsten. Met de start van weerfenomeen El Niño, waarbij de moessonregens in grote delen van Azië doorgaans aanzienlijk minder water geven dan normaal, worden de zorgen over de beschikbaarheid op de lange termijn er ook niet bepaald minder om.

Ook nu is het weerfenomeen al van kracht. In India, na Brazilië 's werelds grootste suikerexporteur, vallen de suikerrietopbrengsten in het belangrijkste teeltgebied Maharashtra waarschijnlijk fors tegen, zo meldden diverse media. Het gevolg is dat het Aziatische land exportbeperkingen kan invoeren zoals het eerder al deed bij verschillende soorten rijst en tarwe. Ook in andere Aziatische landen worden de opbrengsten ver ondermaats ingeschat zoals in Thailand. Die ontwikkelingen drijven de mondiale suikerprijzen verder op.

Brazilië op jacht naar recordproductie
De Braziliaanse suikerrietoogst verloopt ook in augustus en september nog bovengemiddeld, zo blijkt uit het recentste rapport van de Rabobank over de Braziliaanse suikerrietoogst. De suikerproductie lag in de tweede helft van augustus op 3,46 miljoen ton. Dat is wederom hoger dan andere jaren en brengt het totaal van 2023/2024 op 26,1 miljoen ton suiker. Daarmee blijft het ver voorlopen op recordseizoen 2021/2022 toen de productie op 24,3 miljoen tin suiker stond. Ondanks dat er een groter percentage suikerriet wordt omgezet tot suiker en minder naar ethanol dit seizoen, loopt ook de totale ethanolproductie met 2% voor op seizoen 2021/2022. Dat benadrukt nog maar eens dat er dit seizoen betere kwaliteit en meer suikerriet wordt verwerkt in Brazilië.

Groeizaam weer Europa
In Europa staan de suikerbieten er na een moeizaam groeiseizoen in 2022 er dit jaar weer een stuk florissanter op. Ondanks de latere zaai in veel landen dit voorjaar staan de bieten er nu goed op en is de bietencampagne al in verschillende landen van start gegaan. De ruime neerslag en iets hogere temperaturen dan normaal in Europa hebben gunstig uitgepakt voor de bieten, zo blijkt uit de maandelijkse analyse van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie dat maandag 18 september uit werd gebracht. De wortelopbrengsten gaan er in het westen en midden van Europa op vooruit vergeleken een maand eerder. Over het suikerpercentage worden geen uitspraken gedaan, maar het ligt voor de hand dat deze wel iets lager ligt dan het droge, zonnige seizoen van 2022.

Momenteel schat het JRC dat de Europese bietenopbrengst uitkomt op gemiddeld 74,5 ton per hectare. Dat is 4% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. In Frankrijk wordt de bietenoogst zelfs 8% hoger geschat dan het 5-jarig gemiddelde. Dit seizoen zijn er weinig problemen met het vergelingsvirus geconstateerd ondanks het verbod op neonicotinoïden in Frankrijk. In Nederland wordt de opbrengst geschat op gemiddeld 83 ton per hectare en daarmee noteert het een kleine plus van 1% vergeleken het 5-jarig gemiddelde. De totale suikerproductie komt daardoor uit op minstens 15,5 miljoen ton, ongeveer 1 miljoen ton meer dan in 2022.

Nederlandse verwerking (bijna) van start
Ook de Nederlandse suikerproducent Cosun Beet Company gaf vorige week aan dat het groeizame weer een positief effect had op de opbrengstverwachting in Nederland. Zij rekenen niet met wortelopbrengsten maar met bietsuiker per hectare. Door voldoende neerslag en een hoge zoninstraling de afgelopen periode is de opbrengst bietsuiker naar 14 ton bijgesteld in plaats van de eerdere 13,3 ton die verwacht werd. Wel verwacht de bietenverwerker dit jaar 5% minder bietsuiker te produceren dan vorig jaar. Dit komt door een iets kleiner areaal en een lagere bietsuikeropbrengst per hectare dan de 14,5 ton van vorig jaar. In Nederland werd vorig jaar wél een bovengemiddelde opbrengst gerealiseerd terwijl andere Europese landen beduidend minder opbrengsten hadden. Woensdag 20 september gaat de bietencampagne van 2023 officieel van start in de twee fabrieken in Dinteloord (Noord-Brabant) en Hoogkerk (Groningen).

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox