Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Oekraïne steeds verder in het nauw gedreven

7 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het wordt er voor Oekraïne niet makkelijker op. Aan het front lukt het niet een echte doorbraak te forceren en op het gebied van graanexport zijn de Russische aanvallen op de infrastructuur steeds beter te merken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 lager op €215,50 per ton. De overige contracten voor de oogst van 2023 zaten overigens wel in de lift. Het meest verhandelde contract is het decembercontract en die pluste €3,75 naar €237,25 per ton. Op de CBoT steeg het meest verhandelde tarwecontract met 1,6% naar $6.09 per bushel. Maïs bewoog vooral zijwaarts met een plusje van 0,1% voor het septembercontract naar $4.71½ per bushel. Soja sloot 0,8% hoger op $13.60¼ per bushel.

De export van tarwe uit Oekraïne blijft een hoofdpijndossier. Een hervatting van de Zwarte Zeegraandeal lijkt er voorlopig niet in te zitten, dus leunt Oekraïne op de export via andere routes. De Oekraïense havens in de monding van de Donau behoren tot de belangrijkste alternatieven. En daar heeft Rusland dan weer de pijlen op gericht in de oorlogsvoering. Afgelopen nacht was er weer een nieuwe droneaanval op Izmajil.

In het nauw
De Russische aanvallen hebben effect op het vermogen van Oekraïne om graan te exporteren, vertelde de Roemeense president Klaus Johannis gisteren aan de pers na een bijeenkomst van het Driezeeëninitiatief (een verband van twaalf EU-lidstaten aan of nabij de Oostzee, Zwarte Zee en Adriatische Zee). "We zullen de andere routes verbeteren, we hebben onze territoriale wateren opengezet voor Oekraïens zeetransport via de Zwarte Zee en we zullen de export via het spoor en over de weg blijven verbeteren", vertelde Johannis. In zekere zin een opmerkelijk uitspraak omdat Roemenië behoort tot de groep van vijf landen die een ban voor graan uit Oekraïne heeft afgedwongen om verstoringen van de binnenlandse markt te voorkomen.

Rusland neemt met de aanvallen op de Oekraïense faciliteiten aan de Donau wel een risico. Sommige drone-inslagen zijn op minder dan een kilometer van de Roemeense grens. Eén afzwaaier die terechtkomt op grondgebied van Navo-lid Roemenië en er is op zijn minst een grote diplomatieke rel tussen de Navo en Rusland, zo waarschuwen verschillende experts.

In Amerika blijft granenmarkt in de ban van het weer. In de koersen gaf dat overigens op het eerste oog wat tegenstrijdig beeld. In delen van de Midwest viel regen afgelopen dag. Volgens analisten is het echter te weinig en te laat om de snelle achteruitgang van maïs en soja te remmen. Maïs begint overigens al behoorlijk af te rijpen in de VS evenals de vroege soja. Vanuit kwaliteitsoogpunt kan het volgens sommige experts misschien ook geen kwaad dat het voornamelijk droog blijft de komende weken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden