Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Filipijnse regering voert prijsplafond op rijst in

5 September 2023 - Max van der Heijden

De president van de Filipijnen, Ferdinand Marcos jr. heeft goedkeuring gegeven voor het invoeren van een verplicht prijsplafond voor de lokale rijstproductie om voedselonzekerheid en inflatie aan te pakken. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het prijsplafond wordt ingesteld op 41 pesos (omgerekend €0,67) per kilo voor gewoon gemalen rijst en 45 pesos per kilo voor extra gemalen rijst. Het plafond blijft in werking totdat de president besluit het op te heffen op advies van ministerie van Landbouw, het ministerie van Handel of de prijscoördineerde raad. 

Het ministerie van Landbouw voorspelt dat de rijstvoorraad voor het komende semester uitkomt op 10,5 miljoen ton. Dit is een stabiele voorraad. Echter maken zowel het ministerie van Landbouw als van Handel melding van illegale prijsmanipulatie, zoals het hamsteren van rijst door opportunistische handelaren en kartelvorming in het licht van het magere seizoen en factoren zoals het Indiase exportverbod en de onvoorspelbare olieprijzen. 

Beide ministeries hebben van president Marcos de opdracht gekregen om maatregelen te implementeren tegen kartels of partijen die misbruik maken van hun dominante positie op de markt. De rijstinflatie steeg van 1,0% in januari 2022 tot 4,2% in juli 2023. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden