Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Graandeal Zwarte Zee weer op onderhandelingstafel

4 September 2023 - Max van der Heijden

De week begon met een Russisch bombardement op de havenstad Izmajil, later vandaag hebben Erdogan en Poetin een ontmoeting over een nieuwe graandeal. Droogt in India wakkert zorgen over de suikerproductie verder aan en signalen dat de Chinese economie aantrekt stuwt de olieprijs hoger. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif en CBoT is vrijdag gedaald. De inzet om een nieuwe graandeal te sluiten en de ruime Russische voorraad hielden de prijs laag. Afgelopen nacht heeft Rusland de Oekraïense havenstad Izmajil aangevallen, wat de prijs bij het openen van de markt omhoog kan stuwen. Vandaag gaan Poetin en Erdogan in gesprek over een nieuwe graandeal. 

Soja
De sojabonenkoers is vrijdag lager gesloten. De koers beweegt al de hele week omlaag, nadat de effecten van het slechte weer kleiner waren dan verwacht. Zodra de oogst begint, daalt de prijs naar verwachting verder.

Suiker
De suikerkoersen zaten eind vorige week in de lift. Relatief droog weer in India, de grootste producent ter wereld, kan op de wereldwijde suikerproductie gaan drukken. Tijdens de moesson in juni tot en met augustus viel 10% minder regen dan normaal en in augustus viel in het land het minste regen sinds minstens 1901. India heeft aan exporteurs aangekondigd vanaf oktober de suikerexport aan banden te leggen.

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn vrijdag gedaald. De koersen staan onder druk door een sterke dollar, maar verliezen werden beperkt door krappe ICE-voorraden. 

Palmolie
De palmoliekoers zat vrijdag in de lift door gunstige exportdata en productiecijfers.  De export daalde licht vergeleken met juli, maar was al met al goed. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is vrijdag licht gestegen, onderhoud aan het Troll-gasveld in Noorwegen zorgt voor significant minder gas dat door de leidingen stroomt. Gelukkig zijn de gasvoorraden met meer dan 90% gevuld en is een staking in Australië afgewend. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg vrijdag scherp. De prijs bereikte het hoogste punt sinds januari. Zorgen dat OPEC+ de productieverlagingen langer doortrekt, stuwt de prijs hoger. Ook een onverwachte verhoging van de Chinese fabrieksactiviteit stuwt de prijs hoger. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is vrijdag gedaald. Een sterke dollar woog op de euro, bovendien werd de Eurozone Inkoopmanagersindex naar beneden bijgesteld en daalden de producentenprijzen in Italië het sterkst sinds dat cijfer wordt bijgehouden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden