Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Blijft China de knip trekken voor soja?

1 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt liet gisteren over hele linie een neerwaartse correctie zien. In de tarwemarkt is het een eventuele nieuwe of alternatieve graandeal die voor druk op de markt zorgde. Bij soja is het China dat sommige spelers op de markt toch wat nerveus maakt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €3,50 lager en kwam daarmee uit op €224,25 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje terug en sloot 0,7% lager op $5.73 per bushel. Soja liet afgelopen handelssessie een relatief grote correctie zien en daalde met 1,5% naar $13.60 per bushel. Maïs bewoog vooral zijwaarts en sloot uiteindelijk op $4.61 per bushel, een daling van 0,2% vergeleken met het slot een dag eerder.

Komt er een (alternatieve) graandeal? Die vraag is weer heel actueel geworden. Poetin en Erdogan hebben binnenkort een ontmoeting waar de graanhandel hoog op de agenda staat. Verwacht wordt dat ze daar met een eigen alternatieve graandeal komen als vervanger voor de Zwarte Zeegraandeal die enkele maanden terug is geklapt. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres maakt gisteren bekend dat hij aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov 'een set met concrete voorstellen' heeft gedaan om de oude graandeal weer nieuw leven in te blazen. Een anonieme Russische diplomaat liet aan Reuters weten dat er weinig nieuw is aan de brief van Guterres. "Het is een opsomming van eerder ideeën van de VN die niet van de grond kwamen."

VS wordt nog droger
De droogteregio's in de VS dijen verder uit. Dat laat althans de nieuwe droogtemonitor zien die gisteren uitkwam. Dat is vooral voor het grote teeltgebied van maïs en soja in de Midwest een serieus probleem aan het worden dat volgens experts hoe dan ook tonnen gaat kosten.

Bron: US Drought Monitor

In tegenstelling tot de laatste dagen/weken reageert de markt maar beperkt op de droogteproblemen. Dat heeft deels te maken met dat de prijzen rond de oogst wat dalen en de sterke dollar waardoor de Amerikaanse exporteurs op achterstand gezet worden. China wordt door enkele analisten ook genoemd als een van de oorzaken, vooral voor de correctie in soja. De haarscheurtjes in de Chinese economie beginnen steeds meer te lijken op grote barsten. Denk bijvoorbeeld aan de half afgebouwde flatgebouwen waar niets meer mee gebeurt. China is nu eenmaal een grote koper van granen op de wereldmarkt en als de vraag wat terugzakt, kan dat snel voor een omslag in de stemming in de handel zorgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden