Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Levendige vloeibare versus stille vaste zuivelmarkt

31 Augustus 2023 - Klaas van der Horst

Op de zuivelmarkt was er deze week een verscherpte scheiding zichtbaar tussen de prijzen voor vloeibare zuivel en de rest. Het eerste deel is levendig met stijgende prijzen, het tweede deel stil met dalende prijzen. Dat deel, met boter, poeders en kaas, is ondertussen wel goed voor de grootste volumes. Tenminste, als het aankomt op productie en afzet. De vrij verhandelde volumes zijn beperkt, zeker de laatste weken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Producenten van en ook handelaren in melkpoeder en boter verkopen vrij weinig product. De exportvraag is klein, omdat het productaanbod groot is op de internationale markt en Europa vaak niet de goedkoopste aanbieder is.

Het meest vast zit, zoals het er nu uitziet, de melkpoedermarkt. Daar is de prijs- en voorraaddruk het hoogst. Er moet product van de markt, maar om weer vlot magere melkpoeder te kunnen exporteren, zijn verdere prijsverlagingen nodig, misschien wel tot onder de €2.000 per ton product, zo menen diverse handelaren. De nieuwe GDT-veiling van aankomende week zal daarvoor een betere indicatie geven. De huidige notering ligt daar nog een eind boven.  

Ook de GDT-notering voor volle melkpoeder ligt een stuk lager dan de Europese noteringen. Veel kopers op de wereldmarkt hebben weinig te besteden en kopen bij gebrek aan financiële armslag de goedkoopste producten, zoals fat-filled melkpoeder met wei-eiwit in plaats van met melkeiwit. De stevige voorraden onverkochte melkpoeders maken het ook niet makkelijk om de markt los te trekken.

Eenzelfde soort situatie speelt bij boter. De afzet verloopt moeizaam, voorraden zijn er zat en als er dan enige handel is, loopt goedkoop oud product het verse aanbod voor de voeten. Zoals vorige week aangegeven, bestaan er daardoor in wezen twee prijzen voor boter: één voor vers product en één voor oudere boter uit het pakhuis. Het eerste product zit zo'n €100 boven de notering, het laatste €100 tot €200 eronder.

Afgezien van mozzarella is de kaasmarkt ook iets zwakker.

De prijzen voor Edammer en Goudse foliekaas staan licht onder druk, maar de daling is vooralsnog beperkt. De Cheddar-noteringen staan iets meer onder druk, vooral vanwege goedkoop Brits en Iers aanbod. De natuurkaasprijs blijft volgens partijen redelijk, op een niveau van €100 tot €150 per ton boven de foliekaasprijs.

Van prijsdruk en moeizame verkopen was er deze week weinig te merken op de markt voor liquide zuivel. Het aanbod is vrij beperkt, maar een toenemende vraag naar vooral rauwe melk liet de prijzen flink oplopen. Dit speelde vorige week al, maar zette zich deze week door. Tekorten in onder meer Frankrijk, maar ook andere bestemmingen in Zuid-Europa dreven de prijzen sterk op. Aan het eind van de week steeg de prijs tot dicht onder de €50 per 100 liter. In Frankrijk werden zelfs prijzen genoteerd van €54 per kilo, bij lagere Franse inhoudsgehaltes.

De roomprijs ging ook verder omhoog, terwijl de prijsontwikkeling bij magere melkconcentraat stagneerde. Kopers zullen daar blij mee zijn geweest.

Veel partijen in de markt voor vloeibare zuivel hadden niet voorzien dat de rauwe melkprijs zo hard zo oplopen als deze week gebeurde. En omdat het hen verraste en ze de oorzaken niet goed kennen, vragen ze zich wel af of de ontwikkeling volgende week nog een vervolg krijgt of niet. In het geval dat grote verwerkers extra volumes vrij maken voor de spotmarkt, kan de prijsstijging ook weer snel voorbij zijn. Anderzijds zijn er in Zuid-Europa ook wel echte tekorten aan vers product, omdat de droogte er flink heeft toegeslagen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden