Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Weerrisico's maken product uit Italië duurder in schap

17 Augustus 2023 - Max van der Heijden

De Italiaanse boeren hebben een zware zomer. Overstromingen, hagel, hittegolven en insectenplagen ze krijgen er allemaal mee te maken. Met als gevolg dat de foodproducten van Italiaanse origine meer waard zijn geworden.

Zo is de perenoogst 63% lager in het land. Ook de oogst van druiven, watermeloen, abrikozen, tomaten en aubergines zijn geraakt door de extreme weersomstandigheden. Maar niet alleen fruitboeren lijden onder het weer. Zo ligt de tarwe- en melkproductie 10% lager, is de oogst van wijndruiven met 14% gedaald en is de productie van honing maar liefst 70% lager. Volgens de Italiaanse boerenbond Coldiretti zijn de bijen door de hitte te vermoeid om stuifmeel te verspreiden.

In het schap
De problemen in Italië zijn straks ook te merken in het winkelschap. Dit voorjaar kregen Britse supermarkten te maken met lege groente- en fruit schappen veroorzaakt door mislukte oogsten in Spanje en Marokko. In Europa zijn de prijzen van tomaten en gerelateerde producten zoals pizza's en ketchup gestegen. Opvallend genoeg zijn de Nederlandse tomaten juist goedkoper vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. In het Nederlandse supermarktschap is het verschil vooral te merken bij de ingeblikte Italiaanse tomaten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden