Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Braziliaanse export blijft gestaag groeien

10 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De Turkse president Erdogan eist een behoorlijk prominente rol op het wereldtoneel op. En het Kremlin lijkt hem als het gaat om de graandeal nog een beetje groter te willen maken. Het vertrouwen van Erdogan groeit en je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat hij daardoor meer noten op zijn zang krijgt. De kans op een verlenging van de graandeal wordt overigens nog steeds zeer klein genoemd door Rusland, maar daar trekt de markt zich niet zo veel meer van aan. Verder neemt het belang van Brazilië toe op de wereldmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwecontracten op de termijnmarkt in Parijs maken tot nu toe een rustig dagje door. Tijdens schrijven staat de markt op enkele tienden procenten verlies. Geen grote verschuivingen in elk geval. Op de CBoT staat alleen het julicontract tarwe net in de min, terwijl september, december en maart 1% of zelfs nog iets meer in de plus staan. Maïs laat een stijging zien die redelijk vergelijkbaar is met tarwe. Soja stijgt nog wat harder op de beurs in Chicago en tikt een plus van 2% aan.

De Navo-top die deze week gehouden wordt in de Litouwse stad Vilnius houdt ook graananalisten bezig. Vooral de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Afgelopen zaterdag liet Erdogan weten dat hij de Zwarte Zeegraandeal met drie in plaats van twee maanden wil verlengen. "Ik heb goede hoop dat de deal verlengd wordt", zei Erdogan in een gezamenlijk statement met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Beide heren spraken elkaar vrijdagavond laat in Slowakije. Daar maakt Erdogan ook bekend dat Vladimir Poetin in augustus langskomt in Tukrije. Vandaag op de Navo-top verraste Erdogan vriend en vijand door in ruil voor toetreding van Zweden tot de Navo, EU-lidmaatschap voor Turkije te eisen. Dat heeft waarschijnlijk maar beperkte invloed op de granenmarkt, maar geeft wel aan hoe machtig Erdogan zich waant.

Rusland heeft middels anonieme bronnen aan het Russische persbureau Tass laten weten dat 'er geen reden tot optimisme is' omtrent het verlengen van de graandeal. "De praktijk leert dat in de onderhandelingen tussen twee leiders de situatie kan verschuiven, en daarop is de huidige impasse geen uitzondering", citeert Tass de anonieme bron. Bij eerdere verlengen van de graandeal liet Rusland het wereldkundig maken van de overeenkomst ook over aan de Turkse president. Het Kremlin kiest er nu duidelijk voor de rol van Turkije zeker niet kleiner te maken. Rusland verwacht overigens het huidige seizoen 55 miljoen ton graan te exporteren, zo maakte de minister van Landbouw Dmitry Patrushev afgelopen vrijdag bekend. Afgelopen seizoen voerde Rusland 60 miljoen ton graan uit.

Gestage groei
Op de wereldmarkt van maïs,  en in iets minder mate soja, verstevigd Brazilië zijn grip. Daarover zijn verschillende analisten het eens na toch wel iets tegenvallende exportcijfers uit de VS. Brazilië steekt de VS naar de kroon als grootste maïsexporteur. Met het in productie brengen van laag renderend grasland voor de productie van maïs en soja en niet te vergeten een paar groeiseizoenen waarin het voor telers in Brazilië heeft meegezeten zijn oogsten in Brazilië naar recordhoogtes gestegen. Dat is echter niet het hele verhaal volgens verschillende bronnen. Zo wijzen ze erop dat er met name van uit China grote investeringen zijn gedaan in infrastructuur en andere ondersteunde factoren om de Braziliaanse landbouw vooruit te helpen. Verder gaat ook de ontwikkeling van nieuwe rassen door vrij soepele wetgeving een stuk sneller dan in bijvoorbeeld de VS, om over de EU nog meer te zwijgen. En Brazilië heeft ook nog eens de vrij unieke mogelijkheid om maïs na soja te telen in één jaar zonder in te leveren op de opbrengst van één van beide gewassen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden