FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

FrieslandCampina geeft winstwaarschuwing

21 Juni 2023 - Wouter Baan

FrieslandCampina kampt met aanhoudend moeilijke marktomstandigheden, als gevolg van de hoge inflatie en de sterk gedaalde prijzen van basiszuivel. Dit hebben de kersverse CEO Jan Derck van Karnebeek en CFO Hans Janssen woensdag aangegeven op de ledenraadsbijeenkomst van de coöperatie. 

Eind februari trok de top van FrieslandCampina – met de toenmalige CEO Hein Schumacher nog op de bok – al aan de bel en de omstandigheden zijn in tussentijd niet verbeterd. De sterke daling van prijzen van basiszuivel eind vorig jaar heeft in de eerste helft van 2023 doorgezet, zo is de lezing van de huidige directie. FrieslandCampina presenteert op 20 juli officieel de halfjaarcijfers, maar met de berichtgeving van nu wordt alvast een waarschuwing vooraf gegeven.

Afzetvolumes onder druk
Door de hoge inflatie staan de afzetcijfers van de zuivelonderneming onder druk. Dit speelt niet alleen op de thuismarkten, maar wereldwijd. Ook de hoge energie- en grondstofprijzen, stijgende loonkosten, ongunstige wisselkoerseffecten en rentestijgingen rijden de marge in de wielen. FrieslandCampina maakt ook duidelijk dat de garantieprijs - die weliswaar daalt - in de afgelopen maanden niet in lijn was met de verwaarding van melk, maar relatief gezien te hoog.

In de tweede helft van 2022 verwacht FrieslandCampina een betere balans tussen het melkgeld en de baten in de markt. Hierdoor hoeft dan waarschijnlijk niet meer te worden afgeboekt op de voorraden, wat in de eerste helft van het boekjaar wel moest gebeuren. Toch is FrieslandCampina niet positief over de vooruitzichten. Door de aanhoudend hoge inflatie en de daarmee gepaarde koopkrachtbeperkingen blijven de afzetvolumes waarschijnlijk aanhoudend onder druk staan. Daarbij wordt rekening gehouden met ongunstige wisselkoersen en oplopende rentes.

Kleine lichtpuntjes
De pas aangetreden CEO Jan Derck van Karnebeek zit momenteel nog in zijn inwerkfase, maar kan gezien de turbulente marktomstandigheden alvast zijn mouwen opstropen. Toch zijn er ook lichtpuntjes voor de CEO. De divisies Specialised Nutrition en Ingredients hadden namelijk wel een goede start van het jaar. Per saldo spreekt FrieslandCampina echter van een significant negatieve impact op de financiële resultaten in de eerste helft van dit jaar.
En helemaal stil zitten doet Van Karnebeek niet. Met de aankondiging van een vereenvoudigde topstructuur en het opheffen van de business group Food & Beverage neemt hij alvast een voorschot op verdere bekendmakingen in oktober. Met het opheffen van de business group zal ook de baas vandit onderdeel, Roel van Neerbos, terugtreden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Nieuws Bedrijven

Fitch blijft nog mild voor FrieslandCampina

Nieuws Ondernemen

Zijerveld kaas gaat verder onder de naam Velder

Achtergrond Ondernemen

FrieslandCampina heeft Friso gelukkig nog

Nieuws Jaarcijfers 2023

FrieslandCampina schrijft rode cijfers na moeilijk jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden