Shutterstock

Analyse Grondstoffen

China vaart geheel eigen koers op de granenmarkt

24 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Onzekerheid krijgt weer wat meer de overhand op de granenmarkt. Oekraïne beklaagt zich over hoe Rusland zich opstelt in de graandeal. Effectief worden grote schepen uitgesloten van de huidige overeenkomst, zegt de Oekraïense staatssecretaris van wederopbouw. Regen in de VS brengt geen verlichting op de zuidelijke prairies, terwijl in het middenwesten droogte op de loer ligt en er wordt volop gedebatteerd over hoe een bericht van de Chinese voerindustrie moet worden geïnterpreteerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif maakte gisteren een sprongetje en sloot €5,75 hoger op €226,75 per ton. Op de CBoT steeg het julicontract tarwe met 2,6% naar $6.22¼ per bushel. Maïs zat eveneens in de lift en pluste 1,1% om daarmee te sluiten op $5.77½ per bushel. Soja deed niet mee aan de rally in de granen en zakte met 1,4% naar $13.22½ per bushel.

Gesteggel over de Zwarte Zeegraandeal geeft vooral de Europese tarwemarkt steun volgens verschillende analisten. De VN trok eerder deze week aan de bel dat er sinds 2 mei geen schepen meer in de haven van Pivdennyi geweest zijn. Dat is één van de havens die onder de deal valt. De Oekraïense staatssecretaris voor Wederopbouw, Yuriy Vaskov noemde de opstelling van Rusland een grove schending van de graandeal. "Formeel valt de haven van Pivdennyi onder de deal", schrijft  Vaskov in een bericht dat rondgaat. "Maar in feite doet de haven niet meer mee. Er is al een maand geen inkomend verkeer. Rusland heeft in feite nu een effectieve manier gevonden om de Oekraïense graanexport aanzienlijk te hinderen. In de haven van Pivdennyi worden namelijk de grote tonnageschepen beladen en die worden nu uitgesloten van de deal."

Er doen ook verhalen de ronde dat Rusland mogelijk met nieuwe exportheffingen op de proppen komt. Dat geeft de markt steun, maar verschillende analisten waarschuwen dat het goed om indianenverhalen kan gaan. De vorige exportheffing van het Kremlin bleek namelijk ook alles behalve effectief.

Rusland haalt de banden aan met Iran. Begin maart schreven Russische exporteurs in totaal met 700.000 ton graan in op een Iraanse tender voor tarwe levering april en mei. In de praktijk wordt er volgens sommige bronnen meer tarwe geleverd dan toen is afgesproken. Er zou 731.000 ton tarwe zijn geladen met bestemming Iran.

Te nat of te droog
Het weer blijft een andere belangrijke factor op de granenmarkt. In Kansas heeft de tarwe flink te lijden onder droogte. Er wordt voor deze staat de komende dagen regen voorspeld en nu maakt de regen sommige analisten weer nerveus. De wintertarwe kan op dit late moment in het groeiseizoen nauwelijks meer profiteren van extra vocht. Sterker nog, het kan de kwaliteit van de tarwe negatief beïnvloeden.

Gebrek aan neerslag in het middenwesten van de VS is volgens sommige analisten een risico voor de maïs. Zaaien is daardoor voorspoedig verlopen, maar de maïs in het gebied kan een achterstand oplopen als het de komende twee weken droog blijft in de regio. Het is wel erg vroeg om je nu al zorgen te maken over droogte in dit gebied, tekenen sommige analisten daarbij aan.

Logica ontbreekt
China speelt een bijzondere rol op de granenmarkt. Het land annuleerde verschillende maïsorders uit de VS. Naar het schijnt is China aan het schuiven met de samenstelling van (varkens)voer. De Chinese vereniging van voerbedrijven heeft bekendgemaakt dat het aandeel sojaschroot in mengvoer met krap 2% is verlaagd en maïs met ruim 1%. Dat wordt volgens sommige bronnen vervangen door goedkopere tarwe. Helemaal logisch is dit volgens sommige analisten ook weer niet. Brazilië heeft een topoogst soja en de maïs ziet er veelbelovend uit, wat de prijzen in Brazilië onder druk zet. Afgelopen weken waren er bronnen die meldden dat China zijn slag een het slaan was in Brazilië.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden