Eigen foto

Nieuws Termijnmarkt

Archer Daniels Midland neemt DCA Finance over

22 Mei 2023 - Eric de Lijster

DCA Finance in Lelystad, broker op agrarische termijnmarkten van bijvoorbeeld aardappelen, wordt overgenomen door de Amerikaanse grondstoffengigant Archer Daniels Midland. Dit hebben ADM en DCA vanmorgen (maandag) bekendgemaakt. "Deze overname is in het belang van de continuïteit van de aardappeltermijnmarkt", zo motiveert Edwin Burgers, directeur van DCA Groep, de stap.

De overname van DCA Finance wordt gedaan door Archer Daniels Midland Limited in het Verenigd Koninkrijk. Deze Britse divisie van ADM is enig aandeelhouder van de beleggingsonderneming ADM Investor Services International Limited (ADMISI), dat DCA Finance uiteindelijk gaat inlijven. De overname is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Nederlandse toezichthouders, De Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. De verwachting is dat dit proces enkele maanden in beslag neemt.

DCA Finance is achttien jaar geleden opgericht door Kees Maas en Edwin Burgers, die het bedrijf hebben uitgebouwd tot een toonaangevende bemiddelaar op vooral de Europese aardappeltermijnmarkt EEX in Leipzig. Ook na de overname blijven zij samen met Pieter Post onder de hoede van ADMISI de dienstverlening voor de klanten uitvoeren. Naast fritesaardappelen zijn er na de overname meer mogelijkheden om te handelen op andere grondstof-, valuta- en energiemarkten, zo laat Burgers in een verklaring weten.

DCA Finance maakte eind maart van dit jaar al bekend een overeenkomst te hebben gesloten met ADMISI te hebben gesloten voor de clearing op de aardappeltermijnmarkt EEX in Leipzig vanaf het handelsseizoen 2023/24.

De overname van ADM betreft enkel DCA Finance. DCA Markets B.V. (uitgever van diverse marktnoteringen) en DCA Market Intelligence B.V. (uitgever van Boerenbusiness.nl en Foodbusiness.nl) blijven onderdeel van de DCA groep. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric de Lijster is lid van de redactie van Foodbusiness.nl. Als boerenzoon is hij van jongs af aan al betrokken bij de productie van voedsel en het coveren van de diverse foodketens vormt een rode draad door zijn loopbaan. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden