Eigen foto

Nieuws Termijnmarkt

Archer Daniels Midland neemt DCA Finance over

22 Mei 2023

DCA Finance in Lelystad, broker op agrarische termijnmarkten van bijvoorbeeld aardappelen, wordt overgenomen door de Amerikaanse grondstoffengigant Archer Daniels Midland. Dit hebben ADM en DCA vanmorgen (maandag) bekendgemaakt. "Deze overname is in het belang van de continuïteit van de aardappeltermijnmarkt", zo motiveert Edwin Burgers, directeur van DCA Groep, de stap.

De overname van DCA Finance wordt gedaan door Archer Daniels Midland Limited in het Verenigd Koninkrijk. Deze Britse divisie van ADM is enig aandeelhouder van de beleggingsonderneming ADM Investor Services International Limited (ADMISI), dat DCA Finance uiteindelijk gaat inlijven. De overname is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de Nederlandse toezichthouders, De Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. De verwachting is dat dit proces enkele maanden in beslag neemt.

DCA Finance is achttien jaar geleden opgericht door Kees Maas en Edwin Burgers, die het bedrijf hebben uitgebouwd tot een toonaangevende bemiddelaar op vooral de Europese aardappeltermijnmarkt EEX in Leipzig. Ook na de overname blijven zij samen met Pieter Post onder de hoede van ADMISI de dienstverlening voor de klanten uitvoeren. Naast fritesaardappelen zijn er na de overname meer mogelijkheden om te handelen op andere grondstof-, valuta- en energiemarkten, zo laat Burgers in een verklaring weten.

DCA Finance maakte eind maart van dit jaar al bekend een overeenkomst te hebben gesloten met ADMISI te hebben gesloten voor de clearing op de aardappeltermijnmarkt EEX in Leipzig vanaf het handelsseizoen 2023/24.

De overname van ADM betreft enkel DCA Finance. DCA Markets B.V. (uitgever van diverse marktnoteringen) en DCA Multimedia B.V. (uitgever van  Boerenbusiness.nl en Foodbusiness.nl) blijven onderdeel van de DCA groep. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric de Lijster is hoofdredacteur van Foodbusiness.nl. Als boerenzoon is hij van jongs af aan al betrokken bij de productie van voedsel en het coveren van de diverse foodketens vormt een rode draad door zijn journalistieke loopbaan. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox