Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Vloeibare zuivelmarkt in rap tempo omhoog

19 Mei 2023 - Wouter Baan

Door een reeks aan gebroken weken vallen er momenteel veel verwerkingsdagen uit. Daarbij zit de melkaanvoer ook nog eens aan de seizoenpiek die dit jaar toch al ruim uitpakt. Vanuit dit perspectief is het des te opvallender dat de vloeibare zuivelprijzen ook deze week een flinke stap omhoog zetten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt stond in de afgelopen maanden in het teken van stabiliteit, maar stilletjes aan winnen de vaste fabricaten behoorlijk terrein. Zowel boter, melkpoeder als de kazen lopen in waarde op. Het marktsentiment is in de afgelopen weken duidelijk verbeterd. Vooral op de vloeibare markt valt dit op.

Room fors duurder
Zo stijgen de noteringen voor room en magere melkconcentraat ook deze week opnieuw fors. Room stijgt met bijna €400 tot het hoogste niveau sinds eind december. Room neemt daardoor meer afstand van de boterprijs die weliswaar ook stijgt, maar veel minder hard. De prijsstijging voor room komt door een beperkte beschikbaarheid. Dit is opvallend, gezien de uitval van een verwerkingsdag met Hemelvaartsdag. Pak daar de seizoenspiek nog bij en de verbazing in de markt is compleet. Wel is het zo dat room lange tijd zwaar ondergewaardeerd was ten opzichte van boter, maar die onbalans lijkt zich sneller dan gedacht te herstellen. Of de opwaartse lijn ook in de komende weken wordt doorgetrokken, is echter nog koffiedikkijken.

Eiwitmarkt
Parralel aan de positieve vetmarkt loopt de eiwitmarkt. Magere melkconcentraat stijgt bijna €250 per ton deze week en loopt daarmee in op magere melkpoeder die overigens ook een behoorlijke stap naar boven zet.

Kaasmarkt stijgt verder
Ook de kaasprijzen stijgen verder, hoewel het stijgingstempo vergeleken met de vluchtige vloeibare markt langzaam gaat. Dankzij beperkte voorraden en verbeterde afzetmogelijkheden met het oog op het toeristenseizoen, kan de markt omhoog kijken. Voor het derde kwartaal wordt voor Gouda kaas zelfs wel meer dan €3.600 per ton gevraagd, wat aangeeft dat producenten vertrouwen hebben. Nu is het nog wel afwachten of de retail daar in mee wil gaan, gezien die nog altijd vraagruitval claimt door de hoge inflatie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden