Max Zvonarev / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Arabica wordt goedkoper door nieuwe oogst

10 Mei 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is de afgelopen week licht gedaald. De robustaprijs is gestegen. Onder meer krimpende arabicavoorraden en stijgende robustavoorraden zijn hier de reden voor. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook zit robusta in de lift dankzij nieuws dat de Vietnamese export in april 22% lager lag dan een maand eerder en tijdens de periode januari tot april 5% lager was dan een jaar geleden. In de periode oktober tot maart daalde de totale wereldwijde koffie-export met 6,4%, meldde de Internationale Koffie Organisatie donderdag (4 mei). 

Ook Colombia meldde lagere exportcijfers. Daar lag de export in april 15% lager dan een jaar geleden. Het land is een grote exporteur van arabica. Die boon daalde toch in prijs, mede door het nieuws dat het afgelopen week buitengewoon droog was in de belangrijkste Braziliaanse teeltregio Minas Gerais. Daar komt 30% van de Braziliaanse arabica vandaan. Het droge weer maakt het voor boeren makkelijk om hun bonen te plukken en te drogen. 

Op de fysieke markt daalden de prijzen voor arabica begin deze week. De zwakke dollar en de verwachting dat er snel nieuwe koffie op de markt komt drukt de prijs van koffie omlaag.

De arabicaprijs daalde dus afgelopen week met 0,63% naar $4.169,44 per ton. De robustaprijs groeide met 1,69% naar $2.465 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden