Shutterstock

Analyse grondstoffen

Dreigend rijsttekort in zowel Europa als Azië

10 Mei 2023 - Jesse Torringa

De zorgen over de beschikbare hoeveelheid rijst nemen in zowel Europa als Azië toe. De weersomstandigheden zijn net als vorig jaar nadelig voor de rijstproductie. Er wordt op het moment dan ook gesproken over een dreigend rijsttekort.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De rijstmarkt zit in de lift vanwege een wereldwijd lagere productie. Afgelopen jaar was in Europa al geen best seizoen voor rijst vanwege de droogte. Er werden lage oogsten behaald en op sommige plaatsen viel zelfs niets te oogsten door gebrek aan water. Dit jaar lijkt dat wederom het geval te zijn door de hoge temperaturen en lage neerslag in vooral Spanje.

Opnieuw lage Europese oogst
Italië en Spanje zijn samen goed voor 80% van de rijstproductie in Europa. Het huidige groeiseizoen staat net als vorig jaar onder druk. Momenteel spreken landbouwcoöperaties hun zorgen uit vanwege de lage watervoorraden en de hoge temperatuur. Het is onzeker hoe groot de geplante oppervlakte is en zal worden dit seizoen doordat boeren geen risico willen lopen op een misoogst. Water is essentieel bij de teelt van rijst om opbrengst te verkrijgen. Gezien water aan de start van het seizoen al beperkt beschikbaar is en de hete, droge zomer nog moet komen, maken zij de keuze om geen rijst te planten. Zij kiezen voor graan en andere gewassen die een lagere vochtbehoefte hebben.

De vereniging van verschillende kleinere Spaanse landbouwcoöperaties FCAC geeft aan dat verschillende rijstboeren maatregelen nemen en wijzigingen doorvoeren om het watergebruik te optimaliseren, om zo toch een betere oogst te krijgen. Echter geldt dat niet voor iedere regio door het gebrek aan water. Zo wordt er naar verwachting in de Spaanse provincie Girona helemaal geen rijst gezaaid.

Grootste rijsttekort in laatste 20 jaar
Echter is het volume rijst dat in Europa wordt geproduceerd maar een schijntje vergeleken Aziatische landen. Europa is dan ook een grote importeur van rijst. De productie in Aziatische landen weegt dan ook zwaarder op de wereldmarkt. 90% van alle rijst in de wereld wordt dan ook in Azië geconsumeerd en dient als hoofdvoedsel in de Aziatische keuken. Echter kampt ook Azië met lagere rijstproducties en is de graansoort het afgelopen jaar gestegen in prijs.

De grootst producerende landen India en China behaalden lagere opbrengsten vanwege ongunstig weer, hogere teeltkosten en een lager geplant oppervlakte. 's Werelds grootste rijstexporteur India verbood in september 2022 dan ook de export van breukrijst. Ook voegde de Indiase overheid 20% extra invoerrechten toe op de export van andere rijstsoorten.

Een ander voorbeeld is Pakistan, dat ook werd getroffen door overstromingen. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) gaf in een rapport aan dat de productie 31% lager lag vergeleken met andere jaren. Kredietbeoordelaar Fitch Solutions gaf medio april aan dat er sprake is van een rijsttekort voor komend jaar. Het rijsttekort, de totale productie minus de consumptie, zou in 2022/23 kunnen oplopen tot 8,7 miljoen ton, oftewel het grootste tekort in bijna twintig jaar tijd.

Prijsverloop
Landen die veel rijst importeren, waaronder Maleisië, Indonesië en de Filippijnen moeten meer betalen door de spanningen over de voorraden, wat ervoor zorgt dat de consument meer moet betalen. Op de termijnmarkt in New York is rijst ook gestegen na eerdere dalingen. De rijstmarkt laat de laatste maanden een behoorlijke rally zien. Op het moment van schrijven wordt rijst verhandeld voor $18,01 per cwt (honderdgewicht). De verwachting van analisten, zoals Fitch Solutions, is dat de termijnmarkt komende maanden nog verder kan stijgen en geen stabiel patroon zal laten zien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden