Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Droogte in Amerika geeft tarwemarkt steun

5 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt laat voorzichtige tekenen van herstel zien. Zowel in Parijs als in Chicago zit vooral de tarwemarkt weer in de lift. De mysterieuze droneaanval blijft doorwerken. Waar sommige experts denken dat het vooral een middel is voor de binnenlandse propaganda heeft het zeker ook effect op de granenmarkt. Daarnaast krijgt de markt ook steun van het weer in de VS. Droogte is en blijft gewoon een probleem ondanks de regen die daar afgelopen weekend viel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract tarwe op de Matif sloot gisteren €5 hoger en op kwam daarmee uit op €237,25 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe in de lift. In Chicago pluste tarwe 0,8% en sloot op 6.31½ per bushel. Maïs en soja zaten eveneens in het groen al was hier de stijging beperkt. Maïs sloot 0,2% hoger op 6.46½ per bushel en soja liet een minieme stijging zien van ½¢, wat de slotkoers op $14.48½ per bushel bracht.

Na twee weken met af en toe zeer scherpe dalingen is dit nu de tweede dag op rij dat de graankoersen weer voorzichtig opklimmen. De vermeende droneaanval op het Kremlin gaf daar min of meer het startsein voor. De risicopremie met betrekking tot de oorlog in Oekraïne was een heel eind afgebouwd en misschien zelfs wel wat te ver. De twee drones die boven het Kremlin vlogen en ontplofte schudden wat dat betreft de spelers op de markt weer even wakker. De aanval zelf blijft overigens erg mysterieus. Dat Oekraïne verantwoordelijk is, is volgens experts niet heel waarschijnlijk, evenals dat het een aanslag van de VS zou zijn, zoals Russische media naar buiten brachten. Het Kremlin zou er goed zelf achter kunnen zitten, zo denken verschillen experts. Moskou wordt aangevallen door een buitenlandse mogendheid, zoals eerder in de geschiedenis gebeurde door Napoleon en recenter door nazi-Duitsland. De droneaanval komt Rusland voor de binnenlandse propaganda niet verkeerd uit. Waarschijnlijk staat een nieuwe ronde op stapel waarin dienstplichtigen worden opgeroepen. Het beeld dat het gevaar van buiten aan de poorten van Moskou rammelt, komt zo bezien niet verkeerd uit. Zeker met de Dag van de Overwinning volgende week dinsdag (9 mei) waar de overwinning op nazi-Duitsland wordt herdacht.

Betalingsverkeer
Van het overleg tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de VN dat vandaag op de agenda staat over de velenging van de graandeal na 18 mei, worden geen wonderen verwacht. Rusland heeft een lijst eisen over onder meer toegang tot het internationale betalingssysteem, toegang tot verzekeringen en goedkopere vrachttarieven waarop het westen nog niet erg wil bewegen. Alleen over het betalingsverkeer is nog wel een nieuwtje te melden. De Turkse staatbank Ziraat zou als tussenpersoon willen functioneren voor de betalingen van Russisch graan. Maar daarvoor zou het wel toestemming moeten krijgen van de VS en de VN. Anders zou het namelijk een overtreding van de sancties zijn. Helemaal ondenkbaar is zo'n ontheffing overigens niet, zo blijkt uit de gesprekken die daarover zijn gevoerd met de Amerikaanse bank JP Morgan.

De tarwemarkt krijgt daarnaast ook steun van de groeiomstandigheden in de Amerikaanse tarwegordel. De regen van vorig weekend heeft maar zeer beperkt invloed gehad op de extreme droogte op de zuidelijke prairies, zo blijkt uit de gisteren verschenen US Drought Monitor. Een andere droge regio is de Pacific Northwest. Niet het grootste gebied voor wat betreft de graanproductie, maar wel een regio waar een belangrijk deel van de Amerikaanse aardappelen worden geteeld.

Bron: US Drought Monitor

Voor soja blijft Brazilië toch wel de trendzetter qua prijszetting. Door de grote sojaoogst hebben de Braziliaanse boeren wat te verkopen. En om voldoende snelheid te maken daarmee durven ze best te zakken in prijs. Daarmee is de Braziliaanse soja op het moment zo'n beetje de goedkoopste op de wereldmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden