Shutterstock

Analyse grondstoffen

Brazilië haalt druk niet van de ketel op suikermarkt

2 Mei 2023 - Jesse Torringa

De suikerprijzen lijken van geen ophouden te weten. Wederom nemen de zorgen over krapper aanbod toe en stijgt de suikerprijs. Daarnaast heeft Europa bijna dubbel zoveel suiker geïmporteerd dit seizoen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al maandenlang laat de suikermarkt in Europa hetzelfde beeld zien: prijsstijgingen met zo nu en dan een kleine pauze. Inmiddels noteert de termijnmarkt in London boven de $700 per ton witte suiker en staat de termijnmarkt in New York zelfs op het hoogste punt in ruim elf jaar tijd. Witte suiker is op de spotmarkt in Europa zelfs ver voorbij de €800 per ton. Per regio verschilt dat zelfs nog, waarbij de prijzen in Zuid-Europa zelfs richting de €1.000 per ton gaan. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) meldde afgelopen maand dan ook dat prijzen van grondstoffen voor suiker op het hoogste niveau staan sinds oktober 2016.

Het sluiten van het meicontract heeft voor een forse stijging gezorgd op de termijnmarkt in New York, doordat suikerhandelaren contracten moeten bijkopen om hun posities af te dekken. Inmiddels is de notering iets gedaald doordat er nieuwe aanbod is op de termijnmarkt met het starten van het nieuwe contract. Op het moment van schrijven (dinsdag 2 mei) staat ruwe suiker op de termijnmarkt in New York op $25,8 cents per pond. Het contract voor witte suiker in London noteert $706,40 per ton. 

Brazilië haalt druk niet van de ketel
De suikerprijzen zijn de afgelopen periode verder omhoog geklommen vanwege toenemende zorgen over de voorraden en tegenvallende producties wereldwijd. Begin april zette 's werelds grootste suikerproducent India de mondiale suikermarkt al op zijn kop door een fors lagere suikerproductie en ook in andere Aziatische landen is de productie minder hoog dan verwacht. Dat zet het al schaarse aanbod in de wereld verder onder druk. Op korte termijn werd verwacht dat Brazilië, 's werelds grootste exporteur, voor wat rust en mogelijk een prijsdaling zou zorgen, maar dat lijkt niet aan de orde. De suikerrietoogst, die op het punt staat de beginnen, verloopt uiterst traag door overvloedige neerslag en de opbrengsten lijken minder goed dan eerder werd verwacht. Daarnaast lijken de zorgen over het aanbod en krappere voorraden de overhand te hebben.

Door de tegenvallende suikerproductie in Europa afgelopen seizoen zijn de prijzen al behoorlijk gestegen. Echter zijn de gestegen prijzen op de mondiale suikermarkt ook voelbaar in Europa, doordat Europa meer importeert dit jaar. Naar schatting moet er dit jaar ruim 2 miljoen ton suiker geïmporteerd worden in Europa en wordt er nauwelijks iets geëxporteerd. In andere seizoenen exporteerde Europa juist meer dan het importeerde. Gezien het slinkende bietenareaal in combinatie met problemen van droogte lijkt Europa de komende jaren altijd meer te gaan importeren dan exporteren. Tot nu toe is er 1,4 miljoen ton geïmporteerd, terwijl vorig jaar tot half april de teller op 'slechts' 800.000 ton stond. Brazilië is met 41% de grootste leverancier van suiker, gevolgd door Oekraïne met 18%.

Inzaai tot nu toe ondermaats
Inmiddels wordt er ook al gekeken naar de Europese suikerproductie van dit seizoen (2023/24). Een feit is dat het bietenareaal opnieuw enkele procenten afneemt. Dat zorgt voor minder opbrengst en dus een lagere suikerproductie. Het voorjaar maakt de bietenteelt er niet beter op. Niet alleen Nederland maar ook andere landen in West-Europa hebben relatief koude en regenachtige omstandigheden gehad.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden