Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grote Braziliaanse oogst drukt sojaprijs lager

26 April 2023 - Max van der Heijden

Tarwe wordt opnieuw goedkoper, het sluiten van de suikermarkt zorgt voor een last minute prijsstijging en goedkope Braziliaanse soja drukt de prijs van Amerikaanse soja.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Op de CBoT en op de Matif is de tarweprijs dinsdag 25 april gedaald. De verwachting is dat het volgende week gaat regen op de Amerikaanse Plains. In Europa zijn gesprekken over een verlenging van de graandeal in volle gang. Rusland verwacht dit jaar opnieuw een grote hoeveelheid tarwe te kunnen oogsten, zij het minder dan vorig jaar. Ook in Europa zijn de omstandigheden goed, afgezien van het door droogte geraakte zuiden.

Soja
De prijzen van sojabonen is wederom gedaald. Het nieuws dat Braziliaanse soja voor verkoop wordt aangeboden in de VS is slecht nieuws voor de prijs van Amerikaanse soja. 

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag hoger gesloten. Net als maandag 24 april stijgt de prijs door de naderende sluiting van het meicontract. Door short covering stijgt het New York suikercontract. Met weinig voorraden in de markt moeten handelaren meer betalen om hun posities af te dekken. 

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen zijn dinsdag gedaald. Een sterke dollar zet de prijs van koffie onder druk ook een vertraging van de Amerikaanse economische groei zet grondstoffenprijzen onder druk. Bovendien lijdt Robusta onder het nieuws dat de voorraden woensdag het hoogste punt in 4,5 maanden tijd bereikten. 

Palmolie
Maleisische palmolieprijzen zijn gisteren in prijs gedaald, door zwakke export en lage prijzen van andere plantaardige oliën. De export lag tussen 1 en 25 april 14% tot 18,4% lager dan een maand eerder. 

Aardgas
De aardgasprijs is wederom gedaald. De prijs bevindt zich nu op het niveau van de zomer 2021 en voorlopig wijst niets erop dat de prijs gaat stijgen. De voorraden zijn goed gevuld en de energiebesparingsmaatregelen die zijn genomen lijken effect te hebben.

Brent-olie
De Brent-olieprijs is dinsdag gedaald. Er zijn zorgen over tragere economische groei en financiële krapte die de vraag naar olie kunnen aantasten. Ook herstelt de Chinese economie zich minder hard dan eerder gehoopt werd. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is dinsdag gedaald. De euro begon de dag sterk en steeg in waarde nadat ECB hoofdeconoom Lane vertelde dat de huidige data uitwijzen dat een nieuwe renteverhoging nodig is, maar verloor daarna waarde doordat een slechte aandelenmarkt de vraag naar dollars verhoogde. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden