Shutterstock

Analyse grondstoffen

Amerikaanse suikerprijs was in 11 jaar niet zo hoog

26 April 2023 - Jesse Torringa

De zorgen over krappere voorraden en tegenvallende suikerproducties blijven de suikerprijs maar naar boven pushen. Ook het weerfenomeen El Niño laat zich zien op de suikermarkt. Inmiddels staat de Amerikaanse suikernotering op het hoogste punt in elf jaar tijd. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerprijzen zijn sinds afgelopen weekeinde opnieuw omhoog geklommen als gevolg van toenemende zorgen over de wereldwijde voorraden en tegenvallende producties. Begin april zette India de suikermarkt al op zijn kop door een fors lagere suikerproductie, maar nu zijn het ook andere Aziatische landen waar de suikerproductie tegenvalt. Dat is echter op de korte tot middellange termijn. Ook kan het weerfenomeen El Niño van invloed zijn op de suikeroogst de komende maanden, wat op langere termijn de suikermarkt verder omhoog stuwt.

El Niño funest voor suikerriet
In Azië is de suikerrietoogst inmiddels in volle gang en daar valt de oogst in grote producerende landen niet mee. Na India zijn landen als Pakistan en Thailand grote jongens wat betreft suikerproductie, maar in plaats van de missende suikerexport van India op te vangen, moeten zij zelf juist goed nadenken over wat zij wel en niet kunnen exporteren. Daar komt nog eens bij dat de komende maanden El Niño om de hoek komt kijken. Volgens diverse weermodellen is de kans op El Niño-omstandigheden tussen de 60% en 70%. Een El Niño-weertype zou zorgen voor droogte in grote delen van Azië, wat funest is voor de teelt van suikerriet het volgende seizoen. Deze ontwikkeling ondersteunt de huidige prijsstijging.

Een andere impuls voor de stijging van de ruwe suikernotering op de termijnmarkt in New York is dat het meicontract bijna afloopt. Voor de zeer beperkte fysieke voorraden die beschikbaar zijn, is veel interesse, wat leidt tot hogere prijzen.

Een aantal van de weinige factoren die de suikernotering nog iets naar beneden drukten de afgelopen periode, zijn de lage olieprijzen en de voorspellingen over een goede suikerrietoogst in Brazilië. Echter weegt dit bij lange na niet op tegen de zorgen over krappere suikervoorraden wereldwijd. Daarbij komt dat de verwachtingen van een goede Braziliaanse oogst ook worden getemperd. Een toelichting van de Braziliaanse overheid zegt heel wat anders en meldt dat dit jaar het suikerrietareaal het laagst in twaalf jaar tijd is. Boeren zouden zijn overgeschakeld op meer winstgevende gewassen als sojabonen en maïs. 

Hoogste punt in 11 jaar
Al met al zijn het vooral de toenemende zorgen over de suikervoorraden en -productie die wereldwijd overheersen. Kijken we puur en alleen naar de suikernotering op de termijnmarkt, dan kunnen we wel spreken van een suikercrisis. De enige keren dat de suikernotering hoger was dan nu op de termijnmarkt in New York, was in 2011, 1980 en 1974. Op dit moment staat de notering op $25,76 cents per pond, het hoogste punt in ruim 11 jaar tijd. Sinds 31 maart tot nu steeg het ruwe suikercontract met 13%.

Ook het witte suikercontract in London is gestegen de afgelopen dagen, maar wel aanzienlijk minder. Dinsdagmiddag 25 april stond het contract in London op $692,90 per ton witte suiker. Dat is vergeleken met 31 maart tot nu een stijging van circa 10%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden