Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Sneeuwbaleffect bij dalende eierprijs

27 April 2023 - Matthijs Bremer

Nu Pasen over is, daalt de prijs van eieren stevig. Door een combinatie van een hoge vraag en laag aanbod was de eierprijs de afgelopen maanden torenhoog. Door lagere vraag heeft de markt eindelijk zijn weg naar beneden gevonden. Daarnaast nam het Oekraïense eieraanbod op de Europese in 2022 stevig toe.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eierprijs heeft sinds Pasen een flinke stap teruggezet, maar is nog altijd historisch hoog. In week 14 was de prijs voor 100 middelgrote scharreleieren €16,35. Sindsdien is de prijs flink gezakt. In week 17 noteerde de AG Index 65 cent lager op €15,70. Op het moment lijkt er een soort sneeuwbaleffect in de daling van de eierprijs ingezet. Tussen week 14 en week 15 daalde de prijs nog met 10 cent. De week erna verloor de eierprijs 25 cent en tussen week 16 en week 17 nam de prijs van eieren met maar liefst 30 cent af.

Voor Pasen was er sprake van een rally op de eiermarkt. Door een zwak aanbod steeg de eierprijs week na week tot recordhoogte. Vanwege de hoge kosten van voer en energie hebben veel legveehouders de vorige ronden minder leghennen ingekocht. Omdat leghennen per ronde worden ingekocht, was het niet mogelijk om de productie ad hoc te verhogen.

Dit resulteerde ook in flinke inflatie op de eiermarkt. Ook in 2023 zijn de prijzen nog altijd flink hoger dan het jaar ervoor. Volgens het CBS waren eieren in februari 26,3% duurder dan een jaar eerder. Daarmee is de inflatie op eieren lager dan het Europese gemiddelde. In de Europese Unie steeg de eierprijs met maar liefst 31,1%. De Tsjechische eiermarkt voerde in februari nog altijd de lijst van landen met de hoogste eierinflatie aan met een percentage van 95,1%. Een stijging van maar liefst 10%punt, want in januari steeg de eierprijs met 85%, zo beraamde de EU.

De ergste druk lijkt van de markt. De verwachting heerst dat de eierprijs de komende maanden nog wel verder zal zakken. Deskundigen voorspellen namelijk dat legveehouders vanaf mei weer extra leghennen plaatsen. Met de snelle daling lijkt de markt niet alleen op een lagere vraag, maar ook op dit groeiende aanbod te anticiperen.

Oekraïense import
Naast de import van pluimveevlees blijkt ook de import van eieren uit Oekraïne sterk toegenomen. In verband met de oorlog heeft de Europese Unie de handelstarieven voor Oekraïense landbouwproducten gecanceld. Daardoor is de import vanuit Oekraïne met een factor drie toegenomen van 8.235 ton tot 26.199 ton. De Oekraïense markt blijkt voor veel importeurs aantrekkelijk. Omdat Oekraïne zich niet aan de regels omtrent diervriendelijkheid, voedselveiligheid en milieu van de Europese Unie hoeft te houden, kan het Oost-Europese land zijn eieren veel goedkoper produceren.

Voorlopig zal Oekraïne zijn toegang tot de Europese markt behouden. De Europese unie heeft namelijk besloten om de onbeperkte toegang met een jaar te verlengen. Bij die overweging speelt mee dat het totale volume uit Oekraïne op de Europese markt beperkt blijft tot 0,4%. In de hele Europese Unie wordt namelijk zo'n 6,2 miljoen ton aan eieren geproduceerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden